Categorie: Actual

schite grigorescuDe peste zece ani, Primăria Câmpina a încercat, pe cale judecătorească, să recupereze de la Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Artă, 202 schiţe şi desene realizate de pictorul Nicolae Grigorescu. În această lună, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis ca operele de artă să intre, definitiv şi irevocabil, în posesia autorităţilor locale.


Operele au fost vândute administraţiei locale de către fiul artistului, în 1939, act dovedit prin contractul de vânzare-cumpărare de la acea vreme. În 2002, Primăria Câmpina a demarat acţiunile judecătoreşti pentru recuperarea operelor de artă de la Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Artă. Deşi primăria a obţinut numeroase câştiguri de cauză, cele două instituţii au contestat executarea seninţelor. Abia anul acesta, periplul prin tribunale a lua sfârşit, iar cele două instituţii vor fi nevoite să înapoieze lucrările cât mai repede. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv şi irevocabil ca schiţele şi desenele să se întoarcă la Câmpina.
Potrivit autorităţilor locale, aplicarea sentinţei s-ar concretiza în decurs de trei luni, lucrările urmând a fi expuse la Muzeul Haşdeu. Operele care ar trebui recuperate sunt schiţe şi desene în creion, peniţă şi laviu.

Back To Top