Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a decis reluarea campaniei de vaccinare HPV, împotriva cancerului de col uterin, începând din luna martie a acestui an. Deşi medicii atrag atenţia că interesul publicului ţintă pentru acest tip de vaccinare este, practic, nul, ei susţin că demersurile ar putea avea rezultate bune, dar numai dacă informaţia ar ajunge corect la pacienţi.
În ultimele trei luni, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a înregistrat numai câte cinci vaccinări împotriva HPV pe lună. Deşi imunizarea HPV (împotriva human papilloma virus, responsabil de declanşarea a peste 50% dintre cazurile de cancer de col) continuă, interesul femeilor este atât de scăzut încât poate fi considerat nul. „Atât la medicii de familie, la cabinetele de obstetrică-ginecologie, cât şi la cele de planning familial, există suficiente vaccinuri. Totuşi, interesul este foarte scăzut. Vaccinarea împotriva cancerului de col se adresează tinerelor între 12 şi 24 de ani fără recomandarea medicului specialist, iar femeilor de peste 24 de ani, doar la recomandarea unui medic specialist, după testarea Babeş-Papanicolau. Prin această testare, se poate afla dacă persoana respectivă a fost infectată cu virusul responsabil de apariţia cancerului de col, iar în acest caz vaccinarea nu mai este indicată", ne-a declarat dr. Decebal Dan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.
„De la infectarea cu HPV până la declanşarea cancerului de col pot trece şi 15 ani. Dacă această campanie ar determina interesul populaţiei, atunci rezultatele concrete s-ar vedea peste 10-15 ani, prin scăderea numărului de cazuri de cancer de col uterin", ne-a mai spus dr. Decebal Dan.
Deşi ministrul Sănătăţii doreşte reluarea acestei campanii la nivel naţional, demersurile riscă un nou eşec, având în vedere că, până în prezent, nu s-a pus problema unei campanii de informare a publicului asupra importanţei acestei vaccinări. Din 2008 până în prezent, au fost irosite mii de doze de vaccin, rămase până la expirare în depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară.
În paralel cu această campanie, ar trebui susţinută şi campania de depistare precoce a cancerului de col, prin testarea gratuită Babeş-Papanicolau, care ar ajuta la depistarea acestor cazuri în stadii incipiente. Însă şi în acest program au apărut probleme, atunci când serviciile medicale nu au mai fost decontate către doctorii care efectuau recoltări pentru aceste investigaţii.