Directiva plăţilor întârziate, a Uniunii Europene, prevede ca facturile primite de la jumătatea lunii martie a acestui an vor trebui plătite la 60 de zile, în loc de 240-300 de zile, cum sunt plătite acum.
De la jumătatea lunii martie, Guvernul va trebui să facă un efort de peste un miliard de euro, pentru a onora facturile producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, ca urmare a transpunerii în legislaţia românească a unei directive europene menită să combată întârzierile la plată, titrează realitatea.net.
10,6 miliarde de lei, datorii la medicamente
Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, „valoarea medicamentelor consumate şi neplătite până acum se ridică la şase miliarde de lei din consumul anului 2012 şi 0,3 miliarde de lei din consumul lui 2010, ceea ce înseamnă în total 6,3 miliarde de lei, cu termen de plată de 300 de zile", mai relatează sursa citată.
„Directiva plăţilor întârziate nu va impune scurtarea acestei perioade de 300 de zile. Banii vor fi plătiţi la scadenţă în 2013, fiind vorba de achitarea sumelor din 2012 şi 2010, dar la care se adaugă 60 de zile începând cu facturile de la 1 aprilie. Este vorba despre 6,3 miliarde de lei, la care se adaugă 4,3 miliarde de lei, în total bugetul pentru aceste plăţi trebuie să fie de 10,6 miliarde de lei", a mai subliniat reprezentantul ARPIM. Potrivit acestuia, exporturile paralele de medicamente au crescut cu circa 20% şi continuă să fie o problemă.
O treime din bugetul Sănătăţii se duce la creanţe
Bugetul Sănătăţii a fost, în 2012, de 24 de miliarde de lei, respectiv 3,9 la sută din PIB. Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în 2013 se estimează o creştere bugetară de aproape 30 la sută, adică 31,2 miliarde de lei (5 la sută din PIB), ceea ce înseamnă cu 7,2 miliarde în plus. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat recent că aproximativ 3,5 miliarde de lei vor fi cheltuite pe datorii acumulate în intervalul 2009 – 2012, mai relatează realitatea.net.
Efecte devastatoare
O analiză realizată de una dintre cele mai importante firme de audit din lume arată, însă, că efectele directivei pentru bugetul de stat al României sunt devastatoare, de ordinul miliardelor de euro. Numai pentru Sănătate, statul va trebui sa facă rost rapid de 4,5 miliarde de lei, dintre care 3,5 miliarde pentru plata la termen a facturilor legate de medicamentele compensate.
Ori fără restanţe, ori infringement
Chiar dacă banii au fost alocaţi pe hârtie în bugetul pe 2013, ca urmare a angajamentelor luate în faţa FMI, experienţa arată că statului îi este imposibil să-şi onoreze termenele de plată, fapt care va atrage penalităţi uriaşe. În plus, nerespectarea termenelor de plată de către stat, poate atrage asupra României şi riscul declanşării procedurii de infringement, titrează sursa citată.
Producătorii vor banii
În acest moment, decontările realizate de CNAS sunt făcute după aproximativ 300 de zile, iar distribuitorii de medicamente plătesc producătorii în medie la 240 de zile, restul de 60 de zile fiind finanţate de către distribuitori.
Odată cu aplicarea termenelor de plată de 60 de zile, cea mai mare parte a miliardului de euro plătit de stat se va duce în conturile producătorilor de medicamente, care, într-o proporţie covârşitoare, sunt companii farmaceutice din străinătate.
De ce alţii nu au probleme
Franţa şi Italia au implementat deja Directiva, în timp ce în alte ţări, cum ar fi Austria sau Suedia, termenele de plată sunt, cu sau fără Directivă, de aproximativ 60 de zile în sistemul sanitar.
Pe de altă parte, există şi ţări cu probleme, ca Portugalia, Spania, Grecia, Ungaria sau Republica Cehă care nu au găsit încă resurse bugetare pentru a se conforma Directivei 2011/7 UE, deşi termenul-limită de implementare este 16 martie. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în Bulgaria. Potrivit unui raport al Asociaţiei Naţionale din Industria Farmaceutică din Portugalia, termenul mediu efectiv de plată către distribuitorii de medicamente era, anul trecut, de 542 de zile.