Recent, în Ploieşti, au avut loc alegeri la Colegiului Psihologilor din România, filiala Prahova. Deşi întâlnirea nu s-a finalizat cu stabilirea noului reprezentant al organizaţiei profesionale, din cauza neîntrunirii numărului necesar de membri, psihologii au, împreună, o dorinţă comună: legislaţia să le permită contractarea serviciilor terapeutice cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Demersurile Colegiului Psihologilor au început în urmă cu aproape zece ani, însă nicio autoritate nu a considerat de cuviinţă să răspundă argumentelor psihologilor profesionişti care au propus intrarea lor în sistemul de sănătate românesc.
„Colegiul psihologilor, prin reprezentanţii săi, a purtat discuţii şi a participat la tratative prin care şi-a exprimat punctul de vedere, argumentat profesionist şi anume ca psihologii şi psihoterapeuţii să fie acceptaţi în sistemul de sănătate cu serviciile lor, nu doar psihologii clinicieni din spitale. Numai că rezultatele demersurilor au fost nule", ne-a declarat Camelia Iuliana Radu, psihoterapeut din Ploieşti.
Bolnavi cronici versus oameni normali cu dificultăţi
Ignorarea iniţiativei a fost alimentată de medicii psihiatri care au întreţinut această divergenţă pe motiv că psihologii nu au dreptul să stabilească diagnostice.
„Din păcate, această atitudine nu face decât să alimenteze problemele unei naţii care se confruntă cu o mulţime de anxietăţi cauzate de dificultăţile materiale şi sociale. Psihologul este igienistul mental al omului normal, pe care îl ajută să-şi depăşească stresul ori momentele grele prin care trece şi pe care îl ajută să se reintegreze înapoi în activitate, chiar cu forţe noi şi cu un mod de gândire schimbat în bine. Medicii specializaţi în psihiatrie tratează bolnavii cu afecţiuni cronice, pe când psihologii sunt cei care îi ajută pe oamenii normali să-şi depăşească problemele", ne-a mai explicat psihoterapeutul din Ploieşti.
Cine are nevoie de psiholog nu are acces la terapie
Psihologii argumentează şi necesitatea introducerii serviciilor de psihoterapie în sistemul de asistenţă socială de sănătate.
"Cele mai comune probleme pe care le poate rezolva un psiholog sunt frecvent întâlnite în rândul populaţiei care nu-şi permite să plătească o terapie la cabinetul unui psiholog. Aceste persoane se confruntă cel mai des cu pierderea locului de muncă, şomajul, trecerea prin perioade cu stare materială precară, lipsa de înţelegere din partea familiei care, poate, are un nivel scăzut de educaţie şi alte probleme personale şi sociale care predispun la depresie", ne-a mai spus Camelia Iuliana Radu.
„Dacă prin asigurările sociale de sănătate ar putea fi furnizate servicii de psihoterapie, atunci o categorie mai largă a populaţiei ar putea avea acces la aceste servicii, prin care persoana este ajutată să depăşească stările de anxietate, dar şi să se orienteze corect, să se integreze în direcţia cea potrivită", a mai subliniat psihologul.
Psihoterapeuţi în spitale
Mai mult, unii psihologi susţin că pot avea un rol foarte important în spitale, pentru că, în prezent, există domenii medicale unde nevoia de psihoterapie este foarte mare şi nu poate fi acoperită.
„Este vorba despre pacienţii onologici, despre bolnavii cu afecţiuni neurologice, care au suferit pareze şi trec din situaţia unor persoane active la cea a unor persoane nevoite să accepte ajutorul celorlalţi ori care nu se adaptează la viaţa sedentară şi ajung la stări de anxietate şi depresie. În prezent, psihologii clinicieni nu pot face faţă numărului foarte mare de pacienţi, de fapt, câte unui spital întreg", ne-a mai explicat psihoterapeutul din Ploieşti.
Nu-şi pot practica meseria acolo unde este nevoie de ea
Cu toate acestea, de integrarea omului cu probleme în societate nu se ocupă nimeni, iar psihologii nu sunt lăsaţi. „Se presupune că la conducerea Ministerului Sănătăţii există oameni care doresc binele acestei ţări. Atunci cum pot aceste persoane să nu accepte ajutorul din partea miilor de specialişti în psihoterapie, pregătiţi special pentru a ajuta aceşti oameni care au nevoie de astfel de servicii, dar la care sistemul actual de sănătate nu le permite accesul?", a încheiat Camelia Iuliana Radu.