Categorie: Actual

televiziune-violentaPotrivit unei decizii discutate marţi, de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), televiziunile vor fi obligate să respecte mai multe restricţii decât până acum, privind imaginile cu violenţă, filme erotice, reclame la spirtoase şi emisiuni de tip reality show.

Imagini cu minori şi violenţă

Instituţiile din domeniul audiovizualului nu vor mai putea difuza imagini cu bătăi între minori în şcoli şi nu vor mai putea comunica adresa paginilor de internet pe care sunt postate asemenea imagini. Trimiterile la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese cu violenţă în şcoli sunt interzise.

Secvenţele violente din şcoli pot fi difuzate de către televiziuni numai împreună cu punctul de vedere al unui reprezentant al instituţiei de învăţământ implicate şi doar cu acordul părinţilor ori reprezentanţilor legali ai minorului vizat de actul de violenţă.

Excepţie fac imaginile în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului, dar numai dacă are acordul reprezentantului legal, nu lezează imaginea publică a copilului şi dreptul la viaţa intimă, privată şi familială, cu obligaţia ca niciun indiciu să nu poată duce la identificarea minorului, titrează realitatea.net.

Filme horror, erotice şi reclamele la alcool

Filmele erotice, horror, de o violenţă extremă şi programele sponsorizate de producătorii de băuturi spirtoase vor putea fi difuzate pe posturile TV numai de la ora 01.00 noaptea până la ora 06.00.

Programele destinate adulţilor pot fi difuzate numai în intervalul orar 01.00 - 06.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 18 de culoare alba.

În prezent, legislaţia audiovizualului prevede ca aceste programe să poată fi difuzate de către televiziuni doar în intervalul orar 24.00 - 06.00.

Reality show cu ficţiune

Emisiunile de tip reality show, ale căror scenarii se bazează pe fapte sau situaţii reale din viaţa unor persoane, dar care conţin şi elemente de ficţiune, trebuie semnalate prin menţiunea „Acest program este o ficţiune", mai precizează sursa citată.

Când intră în vigoare noile reguli

Deocamdată, proiectul a fost discutat şi aprobat parţial, urmând ca prevederile să revăzute în şedinţele ulterioare ale CNA. După ce va fi votat, proiectul va rămâne în dezbatere publică timp de 30 de zile, abia apoi publicat în Monitorul Oficial.

Back To Top