Categorie: Actual

profesori-titularizarePotrivit unor acte normative adoptate de Guvern, candidaţii care au obţinut note peste 7 la titularizările din anii anteriori şi au predat, până acum, pe posturi care vor fi declarate valabile pentru mai mult de patru ani, pot deveni titulari ai acestor catedre.

În acest an, ocuparea posturilor libere din învăţământ este realizată în funcţie de norme noi, în mai multe etape.
Prima dintre aceste etape a avut loc deja, prin publicarea, de către Ministerul Educaţiei, a listelor cu posturile vacante şi rezervate din anul şcolar viitor", ne-a declarat insp. Tudor Iancu, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

Cea de-a doua etapă a ocupării posturilor vacante din învăţământ rezolvă situaţia profesorilor titulari ale căror catedre au rămas incomplete în urma reducerii numărului de elevi. „În această situaţie, în Prahova, avem 102 cadre didactice", ne-a precizat inspectorul şcolar.

După rezolvarea acestor situaţii, urmează completarea posturilor pentru titularii care nu mai au ore în şcolile unde au predat până acum, din cauza numărului prea mic de copii. „În Prahova, avem 32 de cazuri, iar această etapă este în desfăşurare, până pe data de 9 martie", ne-a mai precizat inspectorul Tudor Iancu.

Următoarea etapă este cea de pretransfer, destinată mutării, la preferinţă, a profesorilor titulari care vor să se apropie mai mult de domiciliu. „Este etapa în care reprezentanţii şcolilor îşi dau acordul pentru solicitarea de transfer a cadrelor didactice care doresc schimbarea locului de muncă, etapă care durează până pe data de 5 aprilie", ne-a precizat insp. Iancu.

Din acest an, două ordonanţe permit titularilor care, la data de 1 septembrie 2013, ar trebui să se pensioneze, continuarea activităţii didactice pentru încă un an dacă reprezentanţii unităţii de învăţământ în care au activat sunt de acord şi dacă au gradul I didactic.

„Tot din 2013, candidaţii care, în ultimii trei ani, au obţinut note peste 7 la titularizare, ar putea ocupa posturi pentru o perioadă nedeterminată la şcolile unde predau. Asta dacă aceste catedre sunt declarate valabile pentru mai mult de patru ani, deci titularizabile, iar şcolile sunt de acord cu profesorul respectiv", ne-a mai precizat insp. Iancu.

Potrivit precizărilor Ministerului Educaţiei, se asigură, astfel, crearea de condiţii egale în ceea ce priveşte ocuparea de posturi pentru candidaţii titularizabili din 2012 şi cei din anii precedenţi, 2009-2011. Argumentul este, însă, contrazis de către unele cadre didactice.

Unii profesori susţin că această măsură nu ajută cu nimic învăţământul, ci a fost aprobată pentru ca şi „anumiţi candidaţi" la titularizare să aibă cadru legal pentru angajare.
Şi alte cadre didactice spun că măsura nu ajută deoarece descurajează viitoarele generaţii de cadre didactice. Astfel, tinerii se văd în postura de a pierde catedre deoarece profesorii din urmă au avut pur şi simplu norocul de a se modifica legislaţia care, acum, le dă dreptul de a se titulariza pe aceste posturi.

Back To Top