Categorie: Actual

mici carne calAproximativ 2.000 de caserole de mici care conţin carne de cal au fost distribuite de o firmă din Ploieşti în 36 de judeţe. Acum, la nivel naţional, se derulează o anchetă pentru a se descoperi de unde provenea carnea de cabalină din micii etichetaţi ca având în conţinut carne de vită.

Probleme de siguranţă alimentară în Prahova unde, în urma controlului efectuat de către inspectorii ANSV, la recomandaarea Uniunii Europene, a fost descoperită o sursă de mici care conţineau carne de cal. Lotul conţinea peste 1500 de kilograme de carne şi a fost produs, potrivit directorul DSV Prahova, dr. Mihai Terecoasă, în data de 12 noiembrie 2012, fiind etchetat cu termenul de expirare la 6 luni de la data fabricaţiei.

„Este vorba despre depistarea unui lot cu 1920 de caserole de mici de câte 100 de grame, mici traşi extra, etichetaţi ca având în compoziţie carne de vită şi porc şi care, după verificările de laborator, s-au dovedit a conţine carne de cal în loc de vită. Întreaga cantitate a fost trimisă la un operator unic care a distribuit-o în 36 de judeţe", ne-a declarat şeful DSV Prahova.

Cum a fost depistată carnea de cal?La recomandarea Uniunii Europene, începând cu 1 aprilie, în 13 state membre, inclusiv în România, se efectuează o recoltare de probe de alimente pentru verificareaa cărnii de vită. Din România s-a recomandat preluarea a 100 de probe, dintre care cinci din Prahova. La recoltarea acestor probe a fost descoperită carnea de cal", ne-a explicat dr. Mihai Terecoasă.

Cum s-a întâmplat? „Practic, producătorul din Prahova s-a aprovizionat cu materie primă pe care a procesat-o în carne de mici. El a comercializat, mai departe, cantitatea de mici către un distribuitor care a vândut carnea în alte judeţe", ne-a mai spus şeful DSV Prahova. „Există posibilitatea ca producătorul micilor nici să nu fi ştiut ce fel de materie primă a cumpărat, iar cel care a produs materia primă respectivă să nu fie din Prahova", a mai adăugat dr. Terecoasă.

Pe de altă parte, scandalul cărnii de cal a dus şi la reorganizarea birourilor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare din judeţ. „Este adevărat, soţia patronului depozitului care a distribuit micii lucrează în cadrul instituţiei noastre. Era şefa Biroului pentru siguranţa produselor de origine animală. Pe data de 13 martie a fost instituit sistemul de alertă rapidă, drept urmare, pentru a nu fi influenţată ancheta, pe data de 14 a fost mutată într-o funcţie de execuţie la Biroul pentru siguranţa alimentelor de origine non-animală", ne-a mai spus şeful direcţiei.

Preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu a avertizat joi, pe Sistemul Rapid de Alertă, despre o posibilă suspiciune de fraudă prin înlocuirea de carne de vită cu carne de cal în cazul a 200 kilograme de carne tocată.

Back To Top