Categorie: Actual

educatie fizicaRecent, mai mulţi medici din ţară au propus introducerea unui nou sistem de evaluare a elevilor la orele de sport, respectiv înlocuirea notelor cu calificative. Motivul ar fi acela că elevii cer scutiri de la aceste ore pe motiv că nu fac faţă cerinţelor prea severe, iar notele mici le-ar strica media.

Printre susţinătorii acestei propuneri se află preşedintele Colegiului Medicilor Covasna, dr. Lucia Seres, care declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că foarte mulţi elevi solicită scutiri medicale pentru orele de sport invocând tot felul de motive mai mult sau mai puţin reale, dar unii dintre ei recunosc că nu vor să participe la aceste ore pentru că normele sunt prea grele şi riscă să ia note proaste şi să-şi strice mediile generale, titrează Agerpres.

Singura cale de a încuraja elevii să practice cu plăcere sportul şi să renunţe la a mai inventa tot felul de boli imaginare pentru a scăpa de orele de educaţie fizică ar fi notarea lor cu calificative, respectiv bine, satisfăcător, admis sau respins.

„Noi ne-am bucurat când am auzit de propunerea de a se face mai mult sport în şcoli. Dar pentru a încuraja practicarea sportului nu ar trebui să fie presiune pe medii. Ar trebui ca profesorii să nu îi mai noteze, să le dea doar calificative, pentru că asta este cea mai mare problemă. Vin şi ne spun că sportul le strică mediile şi trebuie neapărat scutiţi. De multe ori, chiar de la părinţi porneşte această problemă", a spus Lucia Seres, citată de Agerpres.

Aceasta a menţionat că mulţi dintre copiii care vin la consultaţii sunt obezi, prezintă deformări ale coloanei vertebrale, iar în ultima perioadă au apărut şi cazuri de diabet la vârste fragede. Potrivit acesteia, multe boli pot fi prevenite, tratate ori ameliorate prin practicarea sportului.

Aceeaşi opinie este încurajată şi de către medicii din Prahova care susţin că rigorile impuse de anumite cadre didactice la orele de educaţie fizică nu sunt corecte.

Ar trebui făcută o diferenţiere între cerinţe, în funcţie de capacităţile copiilor de a face mişcare. Pentru că nu poţi obliga un copil obez să aibă rezultate la alergare sau la gimnastică la fel cu un copil slăbuţ sau atletic. Din contră, ar trebui încurajat să practice un joc în care să facă mişcare şi care să îl atragă, pentru a-l stimula să iasă din clasă şi să îl apropii de sport. Dar la noi toţi suntem egali, chiar dacă unul este mai bun la informatică, iar altul la sport... Consider că sistemul de calificative ar fi mai bun, în acest sens, iar o astfel de evaluare ar fi de natură să apropie elevii de activitatea fizică. Chiar eu am avut un caz de elev care a solicitat scutire pentru că nu putea să facă faţă cerinţelor profesorului de sport şi a preferat să nu participe la aceste ore", ne-a declarat dr. Emilia Tudoroiu, medic de familie din Ploieşti.

Back To Top