Categorie: Actual

stomatologÎn timp ce cabinetele medicale dentare private au pierdut orice finanţare din partea Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate, singura soluţie pentru elevii care, potrivit legii, ar trebui să beneficieze de asistenţă medicală gratuită, a rămas la cabinetele stomatologice din şcoli. Însă, puţine dintre ele au dotările care să le permită asigurarea serviciilor dentare la standarde normale.

Singurele cabinete medicale dentare care le mai pot oferi elevilor consultaţii de specialitate fără bani sau la costuri extrem de mici sunt cele din şcoli. La nivelul municipiului Ploieşti, funcţionează numai zece astfel de cabinete, care, cel puţin teoretic, ar trebui să fie pregătite pentru a asigura asistenţa medială celor aproximativ 60.000 de elevi din municipiu. Bineînţeles, acest lucru nu se întâmplă. Iată motivele.

Lipsa banilor

Cabinetele dentare şolare nu au suficiente dotări, nu au suficiente medicamente şi materiale sanitare şi nici măcar suficienţi angajaţi.
La această situaţie nu s-a ajuns de ieri, de azi, ci în decurs de ani în care cabinetele au fost menţinute la limita subzistenţei. Odată trecute în subordinea autorităţilor locale, reprezentanţii Primăriei au fost nevoiţi să le finanţeze. Cum posibilităţile erau reduse, ele au funcţionat cu materiale sanitare la limită şi cu numărul minim de angajaţi nevoiţi să lucreze cu dotări care, în mod normal, ar fi trebuit să ajungă la muzeu.

cabinet-stomatologic„La nivelul municipiului Ploieşti, din cele 66 de cabinete medicale din oraş, vreo zece sunt stomatologice. Nu au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, ci sunt finanţate din bugetul local pentru utilităţi, iar de la Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică, pentru cheltuieli de personal, medicamente şi materiale sanitare. Dotările sunt minime. Avem câteva şcoli unde cabinetele există doar cu numele şi unde scaunele stomatologice sunt din 1960! În ciuda eforturilor de a le reparea, am ajuns în situaţia în care nici măcar piese de schimb nu se mai găsesc, aşa că trebuie înlocuite cu totul", ne-a explicat situaţia Dan Dinu, directorul Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare din cadrul Primăriei Muncipiului Ploieşti, instituţie responsabilă de buna funcţionare a acestor cabinete.

Angajaţi puţini

Declinul cabinetelor medicale stomatologice din şcoli s-a produs, treptat, şi cu abandonarea lor de către angajaţi. Au urmat restricţiile privind angajările în domeniul bugetar.
„Din cele 129 de posturi la cabinetele medicale, sunt ocupate numai 111. Deficitul este destul de mare, mai ales că există un barem stabilit de Ministerul Sănătăţii, prin care este nevoie de un doctor la un număr limitat de copii. Lipsa personalului a fost accentuată prin decizia de a nu se mai putea face o angajare decât în lipsa a şapte oameni din sistem. Totuşi, începând din acest an, o Hotărâre de Guvern permite, în sistemul asistenţei sociale, angajări de unu la unu, ceea ce ne ajută să menţinem acest sistem medical. Chiar şi aşa, există situaţii în care lipsa doctorilor afectează activitatea. Se intră în concediu, doctoriţele şi asistentele au dreptul la concediu de maternitate, perioade în care ele trebuie înlocuite, programul adaptat, personalul trimis de la o şcoală la alta şi aşa mai departe", ne-a mai spus Dan Dinu.

Priorităţile depind de fonduri

După douăzeci de ani în care aceste cabinete au fost păstrate la limita supravieţuirii, fondurile alocate pentru ele în 2013 ar putea să constituie primul pas către funcţionarea decentă. „Pentru 2013, avem un buget mai mare decât anul trecut, la care, dacă se mai adaugă şi finanţarea din partea Ministerului Sănătăţii, sperăm că vom putea să repunem pe picioare aceste cabinete. Bineînţeles, cu răbdare şi ţinându-se seama de priorităţi. Şi mă refer la instrumentarul depăşit care trebuie înlocuit, la asigurarea medicamentelor şi a materialelor sanitare specifice. Vom lua legătura cu reprezentanţi ai Colegiului Medicilor Dentişti pentru a ne consilia în acest sens, astfel încât să vedem cam ce ar însemna nişte costuri pentru a rezolva necesităţile şi pentru a permite cabinetelor şcolare să asigure, deocamdată, măcar intervenţiile medicale de bază şi urgenţele", ne-a mai precizat reprezentantul ASSC Ploieşti.

Abia după ce toate cabinetele medicale stomatologice din instituţiile de învăţământ vor putea funcţiona la standarde decente, se va putea trece la următorul pas, şi anume dezvoltarea serviciilor de specialitate prin programe speciale care să susţină tratarea covenabilă a unui număr cât mai mare de elevi.

De acelaşi plan ar avea nevoie şi cabinetele medicale generale din şcoli, care au responsabilităţi pe parcursul întregului an şcolar, începând de la efectuarea vaccinurilor în cadrul campaniilor naţionale de imunizare, până la realizarea controalelor epidemiologice, supravegherea sănătăţii copiilor şi chiar acordarea primului ajutor, lucruri pentru care, în prezent, nu prea sunt posibilităţi.

Back To Top