Categorie: Actual

scoli profesionaleDeputatul PSD Cătălina Ştefănescu a solicitat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii modificarea legislaţiei privind programele de practică pentru elevi şi studenţi desfăşurate în companii private sau în instituţiile de stat. Şi acest sistem trebuie adaptat la noile condiţii şi cerinţe de pe piaţa muncii.

Propunerea deputatului este aceea de includere, în legislaţia muncii, a categoriei de „angajat elev sau student". De asemenea, legislaţia ar trebui să includă condiţii speciale de impozitare pentru tinerii angajaţi care îşi continuă studiile medii sau superioare. Prin reduceriule de impozite, angajatorii ar fi, astfel, stimulaţi să înceapă o formă de colaborare cu elevii şi studenţii încă din perioada studiilor, informează Agerpres.

„Dacă ne dorim ca tinerii să aibă experienţă în momentul în care finalizează şcoala trebuie să definim în legislaţie categoria de «angajat elev sau student», astfel încât să le putem asigura un cadru fiscal preferenţial. De pildă, am putea excepta angajatul-şcolar de la restricţia salariului minim sau am putea scuti integral această categorie de la plata impozitului pe salariu. Sunt formule care nu presupun cheltuieli de la bugetul de stat, dar care pot oferi firmelor un stimulent important pentru a angaja elevi şi studenţi", a precizat Cătălina Ştefănescu.

Mai mult, legislaţia ar trebui să permită elevilor să facă practică şi la alte unităţi care nu au un parteneriat cu instituţia de învăţământ.

„Legislaţia actuală îngrădeşte foarte mult posibilităţile elevilor şi studenţilor de a căpăta experienţă încă din timpul studiilor. Posibilităţile lor de a face practică se restrâng doar la angajatorii care au un parteneriat cu unitatea lor de învăţământ. (...) În condiţiile în care elevul sau studentul lucrează într-un domeniu corespunzător programei sale şcolare, cred că unitatea de învăţământ ar trebui să-i recunoască activitatea practică, indiferent de angajator", a mai susţinut Cătălina Ştefănescu pentru sursa citată.

Deputatul PSD a mai precizat că a solicitat deja mai multe informaţii din partea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii pentru a-şi fundamenta o viitoare iniţiativă legislativă privind practica în timpul studiilor.

Back To Top