Categorie: Actual

mieiÎn perioada premergătoare sărbătorilor Pascale, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorulor Prahova desfăşoară activităţi de control pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea produselor specifice acestei perioade: peşte, carne şi preparate din carne, ouă, vopsea de ouă, vin, produse de patiserie şi cofetărie. Acţiunea va continua până după terminarea sărbătorilor. Dintre deficienţele constatate până la acest moment amintim:
Nerespectarea condiţiilor de depozitare prescrise de producător la peşte, carne şi preparate din carne;
Lipsa etichetării produselor cu elementele de identificare şi caracterizare ale acestora;
Lipsa afişării preţurilor la produsele expuse la comercializare;
Nerespectarea bunei vecinătăţi la depozitarea produselor alimentare;
Lipsa inscripţionării denumirii şi adresei producătorului pentru produsele importate din afara Uniunii Europene;
Jucării care însoţesc produsele de patiserie fără elemente de identificare;
Dublă etichetare pentru o serie de produse alimentare.

Recomandări pentru consumatori:
CARNEA DE MIEL
-cumpăratţi carne numai din locuri şi spaţii special amenajate;
-carnea trebuie să fie ştampilată cu ştampila sanitar-veterinara;
-carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare;
-carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice cât mai rapid şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4 grade C.
PEŞTE
-la cumpărare verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări:solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună. În aceste cazuri peştele este alterat şi poate prezenta un pericol pentru sanatateaconsumatorilor.
-peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă fiind parţial acoperit cu fulgi de gheaţă.
OUĂ
-evitati  achiziţionarea ouălor din locuri şi spaţii neamenajate şi neautorizate în acest scop;
-nu cumpăraţi ouă a căror coaja este crăpata, murdară sau Spartă;
-la spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul;
Verificaţi data durabilităţii minimale inscripţionata pe ambalaj, în cazul ouălor ambulate sau pe un afiş alăturat, împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate , categoria de greutate , o menţiune a metodei de creştere;
VOPSEA DE OUĂ
-cumpăraţi vopsea de ouă numai din spaţii autorizate;
-urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale;
-nu utilizaţi vopsea pentru textile la vopsirea ouălor, deoarece poate prezenta pericol pentru sănătate.
PRODUSE DE PATISERIE ŞI COFETĂRIE
-cumpaăraţi produse numai din locuri şi spaţii autorizate;
-Spaţiile comerciale în care se vând aceste produse trebuie să fie curate în permanentă şi bine întreţinute;
-verificati data durabilităţii minimale inscripţionată pe eticheta produselor şi aveţi în vedere faptul că produsele de patiserie neambalate au valabilitate 24 de ore de la data fabricaţiei.
VIN
-achizitionaţi vin numai din locuri autorizate;
-nu cumpăraţi produse care se vând în recipiente PET refolosite de la vânzătorii ambulanţi;
-verificati etanşeitatea recipientelor;
-vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.

Back To Top