Categorie: Actual

1maiÎn anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, iar autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Mai este cunoscută drept „Labour Day" sau „May Day" (Ziua Mai).

În 1872, aproximativ 100.000 de muncitori din New York, cei mai mulţi din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

La 1 mai 1886, manifestaţii de amploare au avut loc pe întreg teritoriul Statelor Unite, cea mai mare fiind la Chicago, unde s-au reunit 90.000 de persoane, dintre care 40.000 erau grevişti. Protestatarii şi-au câştigat dreptul la ziua de muncă de opt ore. Trei zile mai târziu, numărul greviştilor se ridicase la 65.000, iar în oraş au izbucnit incidente violente cu poliţia, care s-au soldat cu sute de victime.

În 1888, la întrunirea Federaţiei Americane a Muncii, s-a stabilit ca ziua de 1 mai 1890 să fie data pentru susţinerea, prin manifestaţii şi greve, a zilei de muncă de 8 ore.

În anul 1889, social-democraţii afiliaţi la aşa-numita Internaţională a II-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor.

La 1 mai 1890, au avut loc demonstraţii în SUA, în majoritatea ţărilor europene, în Chile, Peru şi Cuba. După aceasta, 1 mai a devenit un eveniment anual.

Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act, confirmând data de 1 mai ca sărbătoare legală.

Până în 1904, Internaţionala a II-a a chemat toţi sindicaliştii şi socialiştii să demonstreze energic, pentru „stabilirea prin lege a zilei de muncă de 8 ore, cererile de clasă ale proletariatului şi pentru pace universală".

La scurt timp, Federaţia Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând, în schimb, Labor Day („Ziua Muncii"), anual, în prima zi de luni a lui septembrie.

În Uniunea Sovietică, prima paradă de 1 Mai a avut loc în 1917, în Piaţa Roşie. Aici, după construcţia Mausoleului lui Lenin în 1924, sute de mii de muncitori, ţărani şi soldaţi ruşi au comemorat, vreme de peste opt decenii, în fiecare an, Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie.

În fostele ţări comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale.

Naziştii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiţii. Ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare a comunităţii naţionale germane, promiţându-se construirea unui socialism naţional, în centrul căruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc.

ÎN ROMÂNIA, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

CE S-A MAI ÎNTÂMPLAT ÎN LUME, PE 1 MAI

1707 - Anglia s-a unit cu Scoţia sub numele de Marea Britanie.
1786 - Are loc la Viena premiera operei „Nunta lui Figaro", de W. A. Mozart.
1859 - S-a născut lingvistul şi filologul Al. Philippide, membru al Academiei Române (m. 12 august 1933).
1896 - S-a născut Mihai Ralea, eseist român, membru al Academiei Române (m. 17 august 1964).
1899 - A murit filosoful german Ludwig Büchner, („Forţă şi materie") (n. 29 martie 1824).
1923 - S-a născut Ion Popescu-Gopo, regizor, scenarist, desenator şi caricaturist (m. 29 noiembrie 1989).
1927 - Inaugurarea, la Bucureşti, a primei centrale automate de telefon.
1931 - Se inaugurează, la New York, Empire State Building, cea mai înaltă clădire din acea vreme.
1949 - A murit pictorul Gheorghe Petraşcu (n. 20 noiembrie 1872).
1991 - A intrat în vigoare Acordul comercial şi de cooperare economică dintre România şi Comunitatea Europeană.
1993 - A intrat în vigoare Acordul interimar care a permis derularea cooperării economice a României cu Comunitatea Europeană, înainte de ratificarea Acordului de asociere a României al UE.
1998 - Senatul Statelor Unite ale Americii a ratificat extinderea către Estul Europei a Alianţei Nord-Atlantice, prin includerea Poloniei, Ungariei şi Cehiei.
2004 - Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria aderă la Uniunea Europeană.
2006 - A încetat din viaţă Ion Gavrilă Ogoranu, luptător anticomunist în organizaţii de partizani din munţi. A stat ascuns în munţi 21 de ani, din 1948 până în 1979, când a fost arestat de Securitate (n. 1 ianuarie 1923).

ZIUA MUNCII PE GOOGLE

Google marcat Ziua muncii printr-un „doodle" inedit. Noul prezintă cinci persoane care muncesc: o femeie lucrează la un computer plasat pe o masă lipită de prima literă din cuvântul Google. Un grădinar udă cu o stropitoare un pom care creşte deasupra primei litere a cuvântului Google. Al treilea personaj din logo vopseşte cu o pensulă prima literă „O" din cuvântul „Google". Al patrulea personaj pilotează un elicopter care zboară deasupra logoului, în timp ce o femeie lăcătuş mecanic stă pe litera „L" şi are în mână un instrument pentru strâns şuruburi. Deasupra literei „E" din cuvântul „Google" este plasată o antenă de satelit.

Back To Top