Categorie: Actual

vulpi vaccinareDe vineri, 7 iunie, începe, la nivel naţional, campania de vaccinare antirabică a vulpilor în mediul lor natural. Şi în fondurile de vânătoare din Prahova vor fi aruncate momeli injectate cu vaccin, motiv pentru care populaţia din apropierea zonelor este avertizată să nu atingă aceste resturi dacă le descoperă accidental. Proprietarii de animale sunt sfătuiţi să evite aceste teritorii.

Vaccinarea vulpilor face parte din programul naţional strategic pentru supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe. Programul se desfăşoară pe o perioadă de zece ani şi este finanţat din bugetul naţional cu sprijinul Uniunii Europene, prin ANSVSA, având scopul de a declara România „stat liber de rabie".

În cadrul acţiunilor de vaccinare a acestor animale în mediul lor, vor fi administrate aerian, în perioada 7 - 14 iunie, pe fondurile de vânătoare din ţară, 4.430.000 de bucăţi de momeli vaccinale dintre care 80.040 în Prahova. Manual, vor fi plasate în zonele frecventate de vulpi, în perioada 17-21 iunie, alte 58.735 de momeli vaccinale, dintre care 1.091 pe teritoriul fondurilor de vânătoare prahovene. Potrivit campaniei, sunt necesare 20 de momeli vaccinare pe kilometru pătrat.

În judeţul Prahova, în cele 43 de fonduri de vânătoare cu o suprafaţă totală de 4.002,1 kilometri pătraţi, trăiesc peste 1.500 de vulpi.

Populaţia din localităţile aflate în apropierea fondurilor de vânătoare, dar şi a lacurilor în jurul cărora se vor administra astfel de momeli este avertizată să nu le atingă dacă le descoperă accidental!

În acelaşi timp, atât medicii veterinari din zonele vizate, cât şi responsabilii fondurilor de vânătoare, cu ajutorul autorităţilor locale şi judeţene, trebuie să informeze şi să avertizeze, la rândul lor, populaţia din aceste zone, pentru evitarea oricărui incident. Este vorba despre: Instituţia Prefectului judeţului Prahova, Consiliul Judeţean Prahova, Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Direcţia Silvică Prahova, Inspectoratul Şcolar Prahova, Garda de Mediu şi Consiliile Locale.
În aceeaşi perioadă, prin medicii veterinari din judeţ, vor fi distribuite, pentru zonele de risc, afişe de informare, atenţionare şi materiale informative cronologice, puse la dispoziţie de către Direcţia Sanitar Veterinară Prahova.

În această săptămână, conducerea DSVSA Praova va convoca la o întâlnire toţi administratorii celor 43 de fonduri de vânătoare din judeţ, în vederea instruirii acestora pentru derularea propriu-zisă a campaniei de vaccinare atirabică a vulpilor.

Back To Top