Categorie: Actual

clasa-pregatitoarePotrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, 20.000 de copii care ar trebui să fie înscrişi în clasa pregătitoare nu se regăsesc în bazele de date ale preşcolarilor înregistraţi la acest nivel de învăţământ.

Cei aproximativ 20.000 de copii reprezintă 10 la sută dintre cei care ar trebui să fie în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2013-2014.

„Avem 20.000 de copii care ar trebui să fie în clasa pregătitoare şi nu sunt. Ar putea fi în clasa I sau la grupa mare la grădiniţă. Vom verifica pe bază de CNP", a spus ministrul Educaţiei, prezent la lansarea studiului naţional cu tema „Toţi copiii la şcoală până în 2015: iniţiativă globală privind copiii în afara sistemului de educaţie".

Până la 16 septembrie, când începe noul an şcolar, va fi verificată situaţia acestor titrează realitatea.net. Deocamdată, înainte de a face verificările care se impun, nu se poate declara că aceşti copii au abandonat şcoala. Potrivit estimărilor ministrului, „ponderea celor care nu se vor regăsi în sistem va fi de unu la sută", a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a adăugat că procesul de înscriere în învăţământul primar se încheie la 16 septembrie, când începe noul an de învăţământ 2013-2014. Şcolile au disponibile, în acest an, 236.268 de locuri pentru clasa pregătitoare, cu 20 la sută mai multe decât la înscrierea în anul şcolar 2012-2013.

În prima etapă, desfăşurată între 2 şi 22 aprilie, au fost înregistrate 163.722 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare, iar în cea de-a doua etapă, care a avut loc în perioada 8-17 mai, au fost 9.344 de cereri.

Situaţia în Prahova

Şi în Prahova au rămas numeroase şcoli unde locurile la clasele pregătitoare nu au fost ocupate aproape deloc. „Unele instituţii de învăţământ au avut nevoie de suplimentări ale claselor pregătitoare datorită numărului mare de preşcolari aflaţi în circumscripţia acestora. Este vorba de şcolile George Coşbuc, I. A Bassarabescu, Grigore Moisil, Sfântul Vasile, Sf. Vineri. Pe de altă parte, avem un număr destul de mare de şcoli unde nu au fost ocupate locurile disponibile pentru clasele pregătitoare", ne-a declarat Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova. Multe dintre aceste instituţii sunt fie în mediul rural, fie în cartiere cu populaţie preponderent de etnie romă, unde familiile s-au obişnuit să îşi înscrie copiii la şcoală chiar şi înainte de începerea cursurilor.
Înscrierile pentru clasa pregătitoare pot fi realizate inclusiv până la 16 septembrie, prima zi de şcoală, iar atunci când situaţia particulară o impune, chiar şi după începerea şcolii. Părinţii care nu şi-au înscris copiii la şcoală până acum pot depune cererile de înscriere la sediul Inspectoratului Şcolar Prahova. În aceste solicitări ei pot menţiona trei variante de şcoli la care preferă să îi ducă pe copii, iar în funcţie de locurile libere, cei mici vor fi repartizaţi la una dintre aceste variante", ne-a mai precizat insp. Aurel Graur.

Back To Top