Categorie: Actual

studenti sesiunePrima iniţiativă legislativă care aparţine 100% studenţilor şi care a fost adoptată de Ministerul Educaţiei la propunerea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România este Statutul Studentului. Prin acest document, sunt reglementate şi drepturile studenţilor în sesiune.

Statutul Studentului este denumit oficial Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Studentului, adoptat prin Ordin de Ministru în 30 martie 2012, prevede că profesorii nu pot sa dea examen dupa bunul plac, ci sunt obligaţi să îşi respecte promisiunile de la începutul anului.

Studenţii au dreptul de a fi informaţi cu privire la programă şi la modalităţile de evaluare încă de la începutul semestrului. Orice modificare a modalităţilor de evaluare se poate face NUMAI CU ACORDUL STUDENŢILOR. Profesorii sunt obligaţi să publice şi să respecte baremul de notare.

Studenţii care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerinţelor cursului.

Dacă un student consideră că a fost nedreptăţit, are dreptul la contestaţie. În acest context, profesorul care a evaluat iniţial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestaţie, titrează realitatea.net. Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului să afecteze nota finală.

Studenţii care realizează studii şi articole de specialitate beneficiază de drepturi de proprietate intelectuală, iar profesorii nu îşi mai pot asuma rezultatele muncii studenţilor fără recunoaşterea adecvată a acestora.

Studenţii au dreptul de a accesa toate regulamentele universităţii, de a primi răspuns scris la cereri şi de a face sesizări atunci când constată nereguli.

Cei care constată încălcări ale prevederilor menţionate sunt încurajaţi să le documenteze şi să le trimită şi către platforma student.romaniacurata.ro, portalul studenţesc anticorupţie lansat de Alianţa Natională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, în parteneriat cu Societatea Academică din România.

Statutul Studentului are caracter obligatoriu pentru toate universităţile din România.

Back To Top