Categorie: Actual

bac 2013Zeci de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a, din liceele tehnice şi grupurile şcolare prahovene, au ales să nu participe la sesiunea din vară a examenului de bacalaureat. Fie că au hotărât să-şi amâne o probă, fie tot examenul, elevii sunt conştienţi că pregătirea lor de până acum nu le va asigura o notă de trecere la BACALAUREAT.

Examenul maturităţii este considerat prea greu pentru noua generaţie. Mulţi dintre candidaţi nu se simt suficient de pregătiţi pentru a trece de acest examen, iar legislaţia le permite să să dea bac-ul oricând. Acestea sunt şi motivele pentru care numeroşi elevi prahoveni au ales să nu se înscrie decât la anumite probe sau să amâne cu totul BACALAUREATUL.

Potrivit profesorilor din judeţ, astfel de cazuri constituie cam 10-15% din totalul candidaţilor. „Avem cazuri în care elevii nu sunt interesaţi decât de diploma de absolvire a celor 12 clase ori de atestatul tehnic prin care să dovedească faptul că ştiu o meserie. După terminarea cursurilor, unii dintre ei se vor duce în străinătate la muncă, pentru că au acolo rude sau prieteni care îi aşteaptă să-şi termine şcoala", ne-a spus un profesor de la un liceu tehnologic din Ploieşti.

Alţi elevi au mărturisit profesorilor că se vor prezenta numai la probele pentru care se simt pregătiţi. „Mulţi au ales, pentru sesiunea de vară a BACALAUREATULUI, să se înscrie doar la proba de Limba română. La sesiunea din toamnă vor da probele la alte materii cum ar fi chimia, fizica sau istoria şi georgrafia, pentru care se vor pregăti în acest timp. Iar alţii ne-au spus că nu se pricep deloc la matematică şi că ar mai avea nevoie de încă un an de pregătire pentru a se descurca decent la BAC, aşa că mai aşteaptă un an până să susţină acest examen", ne-a spus un alt cadru didactic din municipiu.

Există, însă, şi elevi pentru care bacalaureatul este un ţel de neatins, aşa că au renunţat cu totul la acest pas, preferând să se arunce direct în piaţa muncii din ţară sau străinătate, având în mână doar o adeverinţă prin care li se confirmă absolvirea la limita minimă a liceului.

Cu siguranţă există astfel de cazuri, însă. În această perioadă, se fac înscrierile şi abia la finalul acestei săptămâni vom şti amănunte cu privire la înscrierile la examen, inclusiv ce procente ale candidaţilor provin din promoţiile anterioare. Încărcarea candidaţilor în aplicaţia de înscriere este operată de către şcoli", ne-a declarat Horia Toma, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

În judeţ, este estimat un număr de 8.300 de candidaţi care vor susţine BACALAUREATUL în sesiunea de vară.

Elevii care au ales să susţină examenul mai au la dispoziţie o săptămână până la susţinerea primei probe, cea de evaluarea competenţelor lingvistice la Limba română.

Back To Top