Categorie: Actual

medicamentePrimele MEDICAMENTE NOI vor intra pe lista de COMPENSATE din data de 1 august, după ce, în ultimii şase ani, nu a mai fost făcută nicio actualizare a acestui registru. Toate moleculele vor fi supuse unui proces de evaluare, a anunţat, recent, reprezentantul Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu.

Pentru actualizarea listei de medicamente compensate, produsele vor fi supuse unei noi metodologii de evaluare, care a fost publicată în Monitorul Oficial în luna iunie, a precizat Sorin Popescu, şef grup comunicare la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), pentru Mediafax.

Este necesar ca medicamentele să îndeplinească anumite criterii precum compensarea în statele UE, eficienţa, tolerabilitatea şi să primească la evaluare un scor de cel puţin şase din zece pentru a fi acceptate în noua listă.

Ministerului Sănătăţii a început deja consultările cu ARPIM pe două teme majore: taxa de clawback - care trebuie să fie sustenabilă, predictibilă, corectă şi nediscriminatorie, iar deocamdată s-a renunţat la taxa pe clawback - şi preţurile medicamentelor - care trebuie stabilite astfel încât statul şi pacienţii să nu plătească mai mult, iar medicamentele să fie accesibile tuturor bolnavilor din România, mai relatează Mediafax.

Un alt subiect a fost cel al termenelor de plată în perioada 2013 – 2014. Potrivit reprezentantului ARPIM, nu s-a început brusc cu plata la 60 de zile, ci se va ajunge la acest termen la sfârşitul anului 2014. Până atunci, plăţile se vor face la 150 de zile - până la sfârşitul lui 2013, la 90 de zile - până în 1 iulie 2014 şi la 60 de zile, aşa cum prevede o directivă europeană, până la sfârşitul anului 2014.

În cadrul conferinţei „Mediafax Talks about Health Reform", organizată de către agenţia de presă în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, a fost prezent şi ministrul de resort, Eugen Nicolăescu. El a precizat că este necesară schimbarea modului de stabilire a preţurilor pentru medicamentele din import, astfel încât să fie descurajate exporturile paralele.

În viziunea ministrului Sănătăţii, aceasta este una dintre problemele majore ale domeniului, „având în vedere că medicamentele nu ajung la cetăţenii români", a declarat Nicolăescu citat de Mediafax.

Potrivit ministrului, se cere luarea unei măsuri economice ca stabilirea preţurilor astfel încât producătorii să nu mai fie tentaţi de exportul paralel. Suspendarea exporturilor paralele ca măsură administrativă nu este soluţia „cea mai înţeleaptă". „Am găsit înţelegere ca, indiferent cum vom calcula preţul de intrare în ţară pentru medicamente, preţul de vânzare, de decontare, preţul prin care se consumă banii din fondurile casei (Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - CNAS, n.r.) să nu se modifice", a mai declarat Nicolăescu pentru sursa citată.

Până la 1 ianuarie 2014, va fi elaborată o nouă listă de medicamente compensate.

Back To Top