Categorie: Actual

trafic aglomeratNoul COD RUTIER 2013 va fi aplicat începând de joi, 8 august.  Principalele modificări vizează transportul pe două roţi, obligaţii dar şi libertăţi noi acordate posesorilor de categorii peste B. Iată NOUTĂŢILE PE ÎNŢELESUL TUTUROR.

INTERZIS PE BANDA DE URGENŢĂ: Regula este valabilă pentru TOŢI ŞOFERII. EXCEPŢIE: BICICLIŞTII, care pot folosi acostamentul dacă nu dispun de piste special amenajate şi nu pun în pericol circulaţia.
BICICLIŞTII, MOPEDIŞTII şi MOTOCICLIŞTII sunt obligaţi să meargă într-un singur rând pe banda de circulaţie.
BICICLIŞTII nu au voie să folosească trecerile de pietoni, nu au voie să înveţe mersul pe bicicletă pe drumuri intens circulate şi sunt obligaţi să aibă asupra lor un act de identitate.

MOPEDIŞTII, MOTOCICLIŞTII şi TRANPORTATORII DE MĂRFURI nu mai au voie să transporte pasageri în stare de ebrietate pe mopede, motociclete şi în cabină.
MOPEDIŞTII au obligaţia să circule pe un singur rând pe bandă.
Atât BICICLIŞTII cât şi MOPEDIŞTII trebuie să coboare de pe mijloacele de transport dacă vor să traverseze strada pe trecerea de pietoni.
POSESORII DE PERMIS AUTO CATEGORIA B, BE, C sau CE au dreptul să conducă şi tractoare. Şoferii cu permis categoria B au voie să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone plus remorcă, iar şoferii cu permis C au voie şi cu tractoare mai mari.

EXAMENUL PENTRU PERMISUL AUTO

PROBA TEORETICĂ (sala) este valabilă un an de la promovare. Candidatul trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să fie apt medical pentru conducerea autovehiculelor pentru care solicită examinarea şi să nu aibă nicio interdicţie privind conducerea unui autovehicul pe drumurile publice.
INSTRUCTORII AUTO INDEPENDENŢI sunt eliminaţi de pe piaţă, fiind abrogată prevederea legală care le permite acestora să iasă în stradă cu elevii. După data de 8 august, elevii nu vor mai putea apela la instructori auto independenţi, ci numai la instructori auto angajaţi la şcolile de şoferi în care urmează cursurile teoretice.
CANDIDAŢII care până astăzi, 7 august, au fost declaraţi „admis" la proba teoretică şi nu au finalizat examenul pentru obţinerea permisului de conducere, susţin proba practică în conformitate cu reglementările în vigoare la data promovării probei teoretice.
PÂNĂ LA 19 IANUARIE 2014, pregătirea teoretică şi practică prin cursuri organizate de unităţi se consideră realizată în situaţia candidaţilor la examenul pentru permis de categoria AM (MOPEDIŞTI), care fac dovada că au absolvit cursul de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire anterior datei de 19 ianuarie 2013.

AUTOVEHICULELE de ŞCOALĂ şi de EXAMEN trebuie sa fie din categoria celor pentru care se solicită obţinerea permisului de conducere, să fie dotate cu dublă comandă, cel puţin pentru pedalele de ambreiaj şi frână, cu excepţia autovehiculelor cu transmisie automată şi a motocicletelor, care se dotează cu dublă comandă cel puţin pentru pedala de frână, şi să îndeplinească toate celelalte condiţii prevăzute de actele normative în vigoare.

VEHICULELE de ŞCOALĂ şi EXAMEN trebuie conduse numai pe drumurile, părţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. Dacă pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete şi celelalte vehicule fără motor, acestea pot fi conduse şi pe acostament în sensul de mers, dacă circulaţia se poate face fără pericol.

ALTE NOUTĂŢI

Autovehiculul, tramvaiul sau remorca ce nu pot fi identificate din cauza lipsei, alterării ori distrugerii elementelor de identificare poansonate sau ştantate de constructor, precum şi autovehiculul ori remorca asamblate din piese ce nu pot fi identificate sau pentru care nu se poate stabili identitatea unuia sau mai multor deţinători ori proprietari succesivi nu pot fi omologate în vederea admiterii în circulaţia pe drumurile publice. EXCEPŢIE fac autovehiculul şi remorca pentru care poliţia poate stabili provenienţa legală a acestora.

Conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.

Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira, ori a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire, se SEMNALIZEAZĂ prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu CEL PUŢIN 50 de METRI în LOCALITĂŢI şi CEL PUŢIN 100 de METRI în afara localităţilor ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA MANEVRELOR.

POLIŢISTUL RUTIER este obligat, ca atunci când verifică documentele unui conducător de autovehicul sau tramvai, să urmarească dacă există concordanţă între datele înscrise în actul de identitate şi cele din permisul de conducere. Dacă există neconcordanţe referitoare la nume, prenume, termen de valabilitate expirat, poliţistul rutier este obligat să reţină permisul de conducere şi să elibereze dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie de 15 zile.

ANULAREA PERMISULUI DE CONDUCERE AL PERSOANEI DECEDATE se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, numai în condiţiile existenţei unui certificat de deces.

Back To Top