Categorie: Actual

adormirea-maicii-domnului 1Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este prăznuită în fiecare an la 15 august. Semnificaţiile religioase ale sărbătorii se împletesc cu o mulţime de tradiţii şi superstiţii moştenite din vechime.

Se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă. Aceeaşi tradiţie spune că apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Prin pronia divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei zile mai tîrziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar, intrând, l-a găsit gol. În timp, în cuvântările Părinţilor Bisericii, începe să se afirme cu mai multă putere credinţa că după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţia Cerurilor.

Tradiţia mai spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, şi anume să ducă în Muntele Athonului (Athos) credinţa, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său. Această cerere i-a fost îndeplinită, fiind astfel săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus putreziciunii şi să fie luat la cer.

În dimineaţa acestei zile, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere. Apoi, femeile merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor trecute în nefiinţă.

Începând cu 15 august, ciobanii coboară oile de la munte (La Sântămăria Mare / Tulesc oile la vale!), bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, se interzice scăldatul în apa râurilor, spurcată de cerb, dar şi dormitul pe prispa casei.

De Sfânta Marie, fetele purtau o plantă numită „năvalnic", care avea puterea să aducă peţitori.

Dacă în apropierea zilei Sfintei Mării înfloreau trandafirii, era un semn că toamna va fi lungă.

În sudul ţării, se angajau pândarii la vii şi se luau măsuri de protecţie magică a podgoriilor împotriva păsărilor.

De pe 15 august, se deschidea, în satul tradiţional, sezonul nunţilor care ţinea pâna la intrarea în postul Crăciunului. În această zi, se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă.

Perioada dintre cele două Sântămării, Santămăria Mare (15 august) şi Sântămăria Mică (8 septembrie), era considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă – în special grâu.

În Moldova, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că apoi sunt bune de leac.

În perioada postului Sfintei Mării, fetele îşi cos costume speciale, lucrate numai în alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la mănăstirile care poartă hramul Sfânta Maria: Ciosa, Nicula, Moisei, Mănăstirea Hodoş Bodrog, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus, Tismana, Rohia, Bixad, etc. De ziua hramului, la Mănăstirea Văratec, maicile se pregătesc pentru credincioşii care vor trece pragul mănăstirii. Tot pe 15 august îşi cinstesc hramul şi Mănăstirea Bistriţa şi Schitul Draga, din judeţul Neamţ, mănăstirile Cozancea şi Zosin, din judeţul Botoşani, mănăstirile Rarău, Humor, Feteşti, Schitul Orata şi Plutoniţa din Suceava.

Ziua Adormirii Maicii Domnului marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. Acesta este motivul pentru care Ziua Marinei este serbată de Sfântă Măria Mare.

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica astăzi, aproximativ 1,8 milioane dintre acestia fiind femei, informeaza Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Dintre acestea, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poartă numele Marinela şi alte 31.149 - Mioara.

De asemenea, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Mărioara, 1.685 – Măriuca şi 162 – Măria.

De Sfânta Maria, îşi serbează onomastica şi 310.751 de bărbaţi care poartă numele Marian, 102.620 care se numesc Marin şi 3.332 care au fost botezaţi Marinică.

În anumite zone ale ţării, oamenii îşi serbează numele de Sfânta Marie Mică (8 septembrie), dedicată naşterii Maicii Domnului, iar 15 august este mai mult o sărbătoare a pelerinajelor şi a rugăciunii.

Documentare: crestinortodox.ro

Back To Top