Categorie: Actual

sucuri acidulateUn nou studiu trage un semnal de alarmă asupra riscurilor pe care le prezintă consumul de băuturi acidulate asupra sănătăţii copiilor. Dacă până acum medicii au fost convinşi că sucurile dulci măresc riscul de obezitate, noi studii arată că aceste băuturi provoacă un comportament agresiv şi violent în rândul copiilor, cei mici fiind afectaţi încă de la vârsta de 5 ani.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au urmărit câteva mii de copiii încă de la naştere, în cadrul unui studiu pe termen lung. După 5 ani, cercetătorii au solicitat mamelor să relateze câte porţii de suc bea copilul lor într-o zi obişnuită, iar apoi le-au solicitat să răspundă la o serie de întrebări referitoare la comportamentul copilului.

Copiii care consumau cel puţin patru porţii de suc pe zi erau de două ori mai predispuşi decât copiii care nu beau deloc suc să manifeste un comportament violent şi agresiv - cum ar fi distrugerea obiectelor altor persoane, începerea unor lupte fizice şi lansarea de atacuri verbale la adresa altor copii.

Copiii care beau mult suc erau de asemenea mai predispuşi să aibă probleme în a fi atenţi la instrucţiuni şi erau mai retraşi din punct de vedere social decât copiii de 5 ani care nu beau suc.

Cu fiecare creştere a cantităţii de suc consumat se observa o creştere a nivelului problemelor de comportament. Legătura dintre consumul de suc şi comportamentul violent se menţinea chiar şi atunci când cercetătorii luau în calcul factori socio-demografici, precum volumul de emisiuni TV violente la care erau expuşi copiii, programul lor de somn sau consumul de dulciuri.

Deşi companiile producătoare de sucuri contestă rezultatele studiului, oamenii de ştiinţă afirmă că rezultate lor oferă noi dovezi ce atestă că sucurile au un efect negativ asupra copiilor.

Back To Top