Categorie: Știri internaționale

asteroid impactO nouă dată a Apocalipsei este vehiculată. De data aceasta, de către astronomii care monitorizează un asteroid a cărui traiectorie calculată ar intersecta-o pe cea a Terrei la data de 16 martie 2880.

Asteroidul 1950 DA are un diametru de cca. 1 km şi se deplasează cu o viteză de 15 km pe secundă faţă de planeta noastră. Conform calculelor oamenilor de ştiinţă, traiectoria sa l-ar aduce la acea dată în câmpul gravitaţional al Pământului. Dacă se va întâmpla asta, asteroidul se va prăbuşi, probabil în Oceanul Atlantic, cu o viteză de 50.000 km pe oră, forţa impactului fiind estimată ca fiind echivalentă cu explozia a 44.800 tone de TNT. Probabilitatea impactului este de 0,3%, ceea ce reprezintă un risc cu 50% ori mai mare decât cel asociat cu orice alt asteroid cunoscut.
Oamenii de ştiinţă afirmă că omenirea nu are motive de îngrijorare. Până în 2880, omenirea va dispune de metode eficiente de deviere a corpului ceresc. De exemplu, acoperirea suprafeţei lui cu praf de cretă ori cărbune, sau cu mici sfere de sticlă. Procedura va schimba reflectivitatea asteroidului şi va face ca presiunea exercitată de radiaţia solară să îl devieze de la cursul său.
În prezent, NASA monitorizează 1.400 de asteroizi potenţial periculoşi, care ar putea trece la o distanţă mică de Pământ în viitor. Specialiştii lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv spaţial cu senzori de infraroşii - Near Earth Object Camera (NEOCam) – care ar putea îmbunătăţi capacitatea de supraveghere a asteroizilor. Acest dispozitiv ar urma să fie lansat în spaţiu şi poziţionat la o depărtare de 4 ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Lună, de unde ar putea observa în mod foarte eficient mişcările asteroizilor.
Sursa: descopera.ro

Back To Top