Categorie: Știri internaționale

sinucidere asistataOrganizația elveţiană Exit, care se ocupă de sinucidere asistată, a votat să îşi extindă serviciile la persoanele în vârstă care nu sunt bolnave în stadii terminale. Deși măsura este legală în Elveția, decizia a declanșat controverse.

Organizaţia a adăugat „sinuciderea din cauza vârstei înaintate" în statutul său, permiţându-le astfel persoanelor care suferă de probleme psihologice sau fizice asociate cu vârsta înaintată să aleagă să îşi pună capăt vieţii, relatează The Guardian, în ediţia electronică.

Sinuciderea asistată este legală în Elveţia şi, tehnic, chiar şi o persoană tânără şi sănătoasă poate folosi astfel de servicii. Totuşi, organizaţiile implicate în această activitate îşi stabilesc propriile regulamente, care diferă de la grup la grup.

Măsura a fost criticată de Asociaţia Medicală Elveţiană, pe fondul temerilor că va încuraja suicidul în rândul bătrânilor. „Nu susţinem schimbarea statutului de către Exit. Acest lucru ne îngrijorează pentru că nu putem exclude ca persoane vârstnice sănătoase să se simtă presate să îşi ia viaţa", a declarat preşedintele asociaţiei, Dr Jürg Schlup.

Dar Exit susţine că majoritatea persoanelor care vor alege această variantă sunt deja membre ale organizaţiile şi caută astfel de servicii de mulţi ani.
„Sinuciderea asistată este un proces lung. Medicii trebuie să facă teste şi să discute cu pacienţii ore întregi, să le ceară să îşi justifice motivaţiile. Pacienţii în vârstă simt că nu au energie pentru toate acestea şi nici nu este prea demn".

Mai multe AICI

Back To Top