Categorie: Știri internaționale

cannabisCanabisul s-ar putea legaliza și în România, pentru simplu motiv că țara noastră face parte din uniunea Europeană. Trei studenți francezi strâng semnături pentru legalizarea canabisului în toate țările membre UE, iar campania lor are un succes neașteptat.

Cei trei studenți au luat o inițiativă cetățenească de legalizare a canabisului, care se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene. Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) este o prevedere a Tratatului de la Lisabona care permite cetățenilor UE să apeleze direct la Comisia Europeană pentru o propunere legislativă.


Succesul campaniei nu va duce, însă, automat la legalizarea acestui drog. Dacă cei trei studenți vor strînge un milion de semnături din șapte țări din UE, ei pot cere Comisiei Europene schimbarea politicii privind canabisul și legalizarea acestuia.

„Subiectul este extrem de sensibil, deoarece comportă două abordări. Pe de o parte, dreptul oricărei persoane la autodeterminare, și anume de a dispune de sine însuși, iar pe de altă parte, nevoia unei protecții și prevenții împotriva pericolului pe care îl reprezintă consumul de droguri, însă, în Europa funcționează principiul democrației, care ne spune clar că voința majorității devine lege", a declarat avocatul Artin Sarchzian, președintele Societății Romîne pentru Drepturile Omului pentru cancan.ro.

Canabisul este cel mai popular drog ilegal din Uniunea Europeană. Conform estimărilor oficiale, mai mult de 23 de milioane de oameni au fumat canabis în 2012, iar multe dintre aceste persoane locuies în țări unde consumul de canabis sau cultivarea acestuia pentru uz personal este o infracțiune pedepsită cu închisoare sau amendă.

Deși se consideră că fumatul acestei plante nu cauzează probleme de sănătate care să pună în pericol viața sau comparabile cu efectele devastatoare ale alcoolului sau tutunulu, fumatul de canabis cauzând bronșită, dar nu cancer pulmonar sau ciroză hepatică, studii recente arată că acest obicei are efecte negative asupra creierului: deteriorare a zonelor responsabile de motivaţie, controlul emoţiilor şi mecanismul dependenţei. Modificările în structura creierului apar chiar înainte de instalarea unei dependenţe, titrează descoperă.ro.

Deși în multe țări canabisul este ilegal, estimările arată că, în 2012, au fost fumate 2500 de tone de canabis, valoarea de stradă a acestora depășind câteva zeci de miliarde de euro. Olanda este singura țară din UE unde canabisul este vândut în cafenele, însă aici numărul utilizatorilor este mai scăzut decât cel existent în multe țări în care utilizarea de canabis este ilegală.

Uruguay a devenit primul stat din lume care a creat magazine autorizate în care este vândut canabis adulților.

Mai multe AICI

 

Back To Top