Categorie: Știri internaționale

carne vitaRusia a interzis importurile de carne de vită şi de preparate din carne de vită din România ca urmare a unor suspiciuni de natură santiar-veterinară, dar măsură are un impact foarte limitat pentru că exporturile locale pe această linie au cumulat numai 1 milion de euro în ultimul deceniu, ceea ce înseamnă mult sub 1% din piaţa totală de export.

Autoritatea sanitar-veterinară rusă a dispus, marţi, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine". Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat pentru MEDIAFAX că există o suspiciune de "caz atipic" depistat la o singură carcasă.

Întrebat despre această măsură, premierul Victor Ponta a spus: „ A informat şi președintele ANSVSA-ului dacă, respectând toate procedurile europene, care sunt foarte stricte, toată lumea din Europa spune că România nu are nicio problemă și doar Rusia constată că avem o problemă, probabil că cei care greșesc sunt autoritățile din Rusia", a declarat premierul Victor Ponta, potrivit digi24.

Exporturile de carne de vită proaspătă, refrigerată şi congelată au cumulat numai 18.800 de euro în ultimul deceniu iar în ultimii trei ani companiile din România nu au mai livrat niciun produs de acest tip pe piaţa din Rusia.

Exportatorii români au trimis în Rusia preparate din carne (de vită, porc, peşte, pui etc.) în valoare cumulată de 1 milion de euro în ultimii zece ani dar piaţa este în scădere abruptă de patru ani astfel că în 2013 afacerile de export au fost de numai 100 euro.

Interdicţia se aplică şi importurilor de proteină, furajelor care conţin această proteină, transmite agenţia Itar-Tass, citând un comunicat al autorităţii sanitar-veterinare ruse.

MEDIAFAX

Back To Top