Categorie: Știri internaționale

avion prabusit ucrainaFamiliile victimelor tragediei aviatice din estul Ucrainei aşteaptă să-i poată înmormânta pe cei dragi. Este ceea ce spun mai mulţi oficiali malaezieni, care se îndreaptă spre Kiev pentru a participa la ancheta desfăşurată în cazul avionului prăbuşit lângă Doneţk. Olanda trimite la randul sau un avion militar, cu mai mulţi oficiali, În Ucraina, pentru a organiza un centru de coordonare a operaţiunilor privind recuperarea rămăşiţelor pasagerilor avionului malaezian. Operaţiunile de la locul tragediei se desfăşoară în continuare cu mari dificultăţi şi nici acum nu se ştie sigur câte victime au fost găsite.

În locul în care s-a prăbuşit aeronava Malaysia Airlines, zeci de oameni caută prin lanurile de grâu şi floarea-soarelui rămăşiţele pasagerilor.

Pungile negre ascund rămăşiţele uneia sau alteia dintre victime. În alte pungi sunt adunate bagajele pasagerilor şi resturile topite ale fuselajului. Operaţiunile de recuperare a victimelor şi posesoiunilor acestora se desfăşoară anevoios.

Separatişti înarmaţi până în dinţi pândesc de peste tot, gata să pună mâna pe trăgaci. Autorităţile de la Kiev spun că nu pot garanta securitatea în această zonă controlată de rebeli, transmite digi 24.

În ciuda situaţie nesigure, o echipă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a reuşit să-şi demareze intervenţia la locul tragediei.

Nu se ştie nici până în acest moment, cu certitudine, trupurile câtor victime au fost recuperate. Peste o sută de cadavre nu sunt de găsit.

Interceptările arată că separatiştii erau în contact cu ofiţeri ruşi. Rebelii aveau un sistem BUK care venea din RusiaServiciile ucrainene de securitate au interceptat convorbiri telefonice din care reiese că separatiştii din regiunea Doneţk erau în contact cu ofiţeri din cadrul armatei Rusiei. Din conversaţiile interceptate rezultă că ofiţerii ruşi ştiau că rebelii au un sistem de rachete de tip BUK, care venise chiar din Rusia. Înregistrarea a fost pusă la dispoziţia Digi24 de Ambasada Ucrainei în România.

De asemenea, potrivit sursei citate, Rusia era interesată să pună mâna pe cutiile negre ale aeronavei Malaezia Airlines prăbuşite în Ucrainei. Oleksandr Hodarkovski, comandantul unuia dintre batalioanele rebelilor, este auzit cum îi porunceşte unuia dintre subordonaţi să localizeze cutiile negre ale avionului pentru că Moscova a întrebat de ele.

298 de persoane, dintre care 192 de cetăţeni olandezi, au murit joia trecută, după ce aeronava Malaysia Airlines cu care aceştia călătoreau s-a prăbuşit în estul Ucrainei, cel mai probabil doborătă de separatiştii proruşi.

Back To Top