Categorie: Știri internaționale

Urnele s-au deschis la ora 7.00, în Republica Moldova, unde duminică, pe 24 februarie, are loc scrutinul pentru alegerea viitorilor parlamentari, simutan cu referendumul pentru reducerea numărului acestuia, de la 101 la 61.

Alegerile parlamentare de la Chișinău au loc într-un context tensionat, notează HotNews, precizând că Liderii opoziției au făcut apel la observatorii străini să monitorizeze strict procesul pentru a bloca fraudarea scrutinului și avertizând asupra turismului electoral.

Scutinul se derulează pe fondul profundelor divergenţe între putere şi opoziţie și în condițiile în care micul stat de peste Prut se confruntă cu o migrație masivă a tinerilor, sfâșiat între integrarea europeană și influența Rusiei. De asemenea, alegerile se vor desfăşura pentru prima oară conform noului sistem electoral mixt, adoptat în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, mai scrie HotNews. O altă noutate a actualului scrutin parlamentar este că se va putea face campanie electorală chiar şi în ziua votului. Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi monitorizate de peste 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali.

Aproape trei milioane de alegători din Republica Moldova sunt chemaţi duminică, la urne, secțiile rămânând deschise până la ora 21.00.

La actualul scrutin concurează 14 partide politice şi un bloc electoral. Conform sondajelor, Partidul Socialiştilor al preşedintelui prorus Igor Dodon este creditat cu cele mai multe voturi, fiind urmat de blocul electoral de centru-dreapta ACUM (format din Partidul Acţiune şi Solidaritate - PAS şi Partidul Platforma Dreptate şi Adevăr - PPDA), de Partidul Democrat, aflat la guvernare, şi Partidul Şor, al controversatului primar al Orheiului, Ilan Şor.

Un număr de 2.143 de secţii de votare vor fi deschise duminică în 51 de circumscripţii, dintre care 47 pentru rezidenţii din Transnistria (situate pe teritoriul controlat de Chişinău) şi 125 în străinătate. În România au fost organizate 12 secții de votare.

Foto: sputnik.md

Back To Top