Categorie: Știri internaționale

Grecia a anunțat că va impune noi condiții pentru a permite intrarea străinilor pe teritoriul elen, de la începutul săptămânii viitoare. Principala modificare se referă la obligativitatea prezentării unui rezultat negativ la testul Covid, pe o probă prelevată cu cel mult 72 de ore înainte.

 

"Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile elene astăzi, 10 iulie a.c., începând cu data de 14 iulie, ora 06.00, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, sunt obligați să prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene. De asemenea, MAE subliniază că obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerilor (PLF/Passenger Locator Form) rămâne în vigoare, iar acesta trebuie completat cu minimum 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă", a anunțat Ministerul român al Afacerilor Externe.

Potrivit informațiilor afișate de laboratoarele din România, testul RT-PCR costă în jur de 300 de lei, iar rezultatele sunt furnizate în 2-3 zile. Acest lucru face aproape imposibil ca turiștii să le aibă la timp, înaintea plecării spre Grecia, mai ales că noua condiție anunțată de autoritățile elene se referă la cei care intră în țară pe cale rutieră, deci pleacă de acasă cu mai bine de 12 ore înainte de a ajunge la punctul de trecere a frontierei.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că, după şedinţa pe care o va avea cu ministrul Sănătăţii şi directorii direcţiilor de sănătate publică, va transmite un mesaj pentru ca toate centrele acreditate pentru efectuarea de teste pentru coronavirus să facă analizele necesare românilor care au sejururi în Grecia, scrie News.ro.

MAE mai precizează că autoritățile elene au confirmat public un număr de 29 de cazuri noi de infectare în rândul cetățenilor care au venit din România și Bulgaria, fără a preciza, până la acest moment, numărul de cazuri în funcție de cetățenie.

"Totodată, cu privire la cazul cetățeanului român testat pozitiv pentru COVID-19 în insula Thassos, MAE precizează că, la solicitarea Consulatului General al României la Salonic, autoritățile elene au retestat persoana în cauză, rezultatul celui de-al doilea test fiind negativ. Cetățeanul român urmează să revină în România în cel mai scurt timp. În acest sens, oficiul consular a întreprins demersurile necesare pentru notificarea autorităților elene cu privire la această situație", se mai arată în comunicatul Ministerului român al Afacerilor Externe.

Back To Top