Categorie: Știri internaționale

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, se află la mijlocul unui scandal de plagiat cu reverberaţii în toată Europa. pal_schmitt

O revistă maghiară, HGV, susţine că Schmitt că ar fi copiat peste 80% din teza sa doctorat – care avea ca temă Jocurilor Olimpice moderne şi pe care a susţinut-o în anul 1992 – din lucrarea unui bulgar, publicată cinci ani mai devreme, în 1987.

În tinereţe, Pal Schmitt a fost sportiv de performanţă. A fost dublu campion olimpic la scrimă şi, datorită meritelor lui, a fost ales în Comitetul Olimpic Internaţional.

El este acum acuzat că ar fi plagiat teza de doctorat a bulgarului Nikolay Georgiev, de asemenea, fost membru al Comitetului Olimpic Internaţional.

Georgiev nu mai trăieşte, decedând în 2005.

Biroul de presă al preşedintelui a negat acuzaţiile spunând că teza lui Schmitt a primit cu „summa cum laude", cea mai înaltă distincţie posibilă, iar acest fapt "vorbeşte de la sine".

Potrivit revistei HGV, însă, 180 din cele 215 pagini câte are lucrarea de doctorat a lui Schmitt sunt identice cu cele din lucrarea lui Goergiev.

Pal Schmitt este preşedintele Ungariei începând din 2010, când a fost ales în această funcţie de Parlamentul de la Budapesta. Mandatul lui e de cinci ani.

Până să devină şef al statului, Schmitt a fost unui dintre adjuncţii actualului premier Victor Orban: vice-preşedinte al partidului Fidesz, condus de Orban.

Back To Top