Categorie: Știri internaționale
Azi, se împlinesc doi ani de unul dintre cele mai distrugătoare cutremure de pământ din istorie. Pe 12 ianuarie 2010, insula Haiti – din America Centrală – era lovită de un seism de suprafaţă, cu o intensitate de 7 grade pe scara Richter. sinistrati_haiti
Trei milioane de persoane au fost afectate, guvernul de Port-au-Prince estimând că 316.000 au murit, 300.000 au fost rănite, iar 1 milion au rămas sub cerul liber.
De asemenea, 250.000 de locuinţe şi 30.000 de spaţii comerciale fuseseră distruse.

Potrivit postului francez TV5, astăzi, peste 500.000 de haitieni încă trăiesc în corturi.

„Nici nu-mi vine să cred că trăiesc de doi ani în aceste condiţii. După catastrofă, mă gândeam că o să fim ajutaţi repede să ne găsim alte adăposturi, dar nimic nu s-a schimbat până astăzi, iar dacă acest lucru continuă, vom fi aici şi anul viitor, să trăim ca vitele", spune - în reportajul TV5 - o femeie de 28 de ani, mamă a patru copii, care locuieşte în cel mai mare campament improvizat al ţării: Champ de Mars. Cutremurul i-a distrus casa şi un micul magazin de haine pe care îl avea.


În faţa cortului, femeia s-a apucat de comerţ cu sucuri pentru a-şi putea creşte copii.
5.000 de familii trăiesc în Champ de Mars – cu acoperişuri înnădite din folie şi cearceafuri deasupra capului. E o populaţie de femei şi copii, care îşi duce zilele cu spaima vagabonzilor, hoţilor şi a violatorilor, şi care, de teama acestora – indiferent de canicula de-afară – se baricadează în corturi încă de la ora cinci seara.


Cutremurul din 10 ianuarie 2010 s-a produs la o adâncime de 13 km şi la o depărtare de 25 de km de Port-au-Prince.

Foto: Pascal Priestley, tv5.org


Back To Top