Categorie: Știri internaționale

Autoritățile elene au actualizat condițiile de intrare pe teritoriul Greciei, noile reguli fiind valabile din 17 august, a anunțat Ministerul român al Afacerilor Externe. În același timp, Ambasada Greciei la București a făcut clarificări referitoare la declarațiile autorităților grecești, privind prezentarea testului negativ pentru Covid în cazul copiilor sub 10 ani.

 

"Începând cu data de 17 august 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se va aplica tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas. Noile reglementări anunțate de autoritățile elene se aplică, în plus față de cele anterioare, pentru următoarele categorii de persoane: cetățenilor care călătoresc în scopuri esențiale în Republica Elenă și care erau anterior scutite de la obligativitatea prezentării testului pentru COVID-19 (inclusiv transportatorilor de mărfuri și de persoane), cetățenilor eleni și cetățenilor străini cu rezidența în Republica Elenă.

În ceea ce privește accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesențiale). Această măsură se aplică cu aceeași dată tuturor persoanelor care călătoresc din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite și din Malta.

Totodată, începând cu data de 17 august 2020, toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Greciei pe cale aeriană, dinspre Suedia, Cehia, Belgia, Spania, Olanda, Albania și Macedonia de Nord trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat.

Toate aceste măsuri sunt valabile până la data de 31 august 2020, cu mențiunea că pot fi modificate oricând, fără preaviz, de către autoritățile elene competente", precizează MAE.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate din țara de origine, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective. MAE mai atrage atenția că prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR.

Formularul este disponibil, în limba engleză, la adresa: https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.

Și Ambasada Greciei la București a publicat, pe pagina de Facebook, un anunț prin care dorește să clarifice declarațiile făcute de ministrul adjunct al Protecției Civile, Nikos Hardalias, privind faptul că prezentarea unui test molecular negativ pentru COVID-19, la intrarea în Grecia (fie cu mașina, fie cu avionul), nu este obligatoriu pentru copiii de până la 10 ani (născuți după 2011): "Vă clarificăm că în urma unei declarații a ministrului adjunct al Protecției Civile și Managementului Crizelor, dl. Nikos Hardalias, obligația de a testa negativ atât la frontiera terestră, cât și la aeroporturi nu se aplică copiilor de până la 10 ani. Deci copiii născuți din 2011 înainte nu trebuie să aibă un test molecular negativ pentru a intra în țară".

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Foto: agora.md

Back To Top