Categorie: Știri internaționale

Rând pe rând, tot mai multe țări adoptă măsuri restrictive suplimentare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

 

În Europa, cele mai noi anunțuri au fost făcute de Regatul Țărilor de Jos și Austria.

“În conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile olandeze, începând cu data de  29 decembrie, ora 00:01, persoanele cu vârsta de peste 13 ani care intenționează să efectueze o călătorie pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau cu autocarul în Regatul Țărilor de Jos, au obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 72 ore, în una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză.

Companiile de transport au primit de la autoritățile olandeze instrucțiuni de a verifica dacă pasagerii care se îmbarcă în țările considerate de risc (inclusiv România) pentru a călători spre Regatul Țărilor de Jos sunt în posesia unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, realizat cu maximum 72 ore anterior momentului călătoriei. Nu va fi permisă îmbarcarea persoanelor care nu vor prezenta rezultatul negativ al testului. Companiile aeriene vor informa pasagerii cu privire la aceste noi măsuri. Din informațiile furnizate de Ministerul de Externe olandez, restricția se aplică și persoanelor aflate în tranzit aeroportuar.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test PCR negativ următoarele categorii de persoane:

- Persoanele cu vârsta sub 13 ani;

- Călătorii din zone considerate sigure (conform listei publicate AICI);

- Lucrătorii și studenții din zona de frontieră (30 km față de frontieră);

- Titularii de pașapoarte diplomatice sau ID-uri diplomatice emise de MAE olandez;

- Șefii de stat și membrii de guvern;

- Persoanele care lucrează în domeniul transportului de mărfuri sau alte tipuri de transport (șoferii de camioane, persoanele care lucrează pe nave care transportă containere, vrachiere, cisterne, nave de pescuit, precum și persoanele care lucrează în sectorul energetic pe platformele de petrol și gaze și în parcurile eoliene, companiile offshore care furnizează servicii acestui sector și echipajul aerian, de croazieră și de feribot atunci când călătoresc în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu);

- Navigatorii care dețin carnet de marinar și călătoresc în interes de serviciu. Excepțiile nu se aplică navigatorilor de pe iahturi comerciale sau ambarcațiuni de agreement;

- Pasagerii zborurilor care nu au Olanda ca destinație finală, dar trebuie să aterizeze pe un aeroport olandez din cauza unor circumstanțe neprevăzute;

- Pasagerii cu un ordin de călătorie NATO sau cu o viză NATO-2;

Obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică, deocamdată, pentru persoanele care călătoresc cu autoturismul personal în Regatul Țărilor de Jos;

Rezultatul negativ al unui test PCR SARS-CoV-2 prezentat la punctele de frontieră nu va exonera persoanele care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos din țările considerate de risc de recomandarea fermă de a intra în autoizolare (self-quarantine) timp de 10 zile de la data sosirii”, a anunțat Ministerul român al Afacerilor Externe.

Între timp, Austria a intrat pentru a treia oară în carantină. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că se aşteaptă ca un al treilea val al pandemiei să lovească Europa la începutul lui 2021, înainte ca testările şi vaccinările să îmbunătăţească lucrurile. "Mă aştept să putem reveni la normalitate în multe domenii în timpul verii. Cred că testările vor deveni un lucru normal în lunile ce vor urma, la fel ca spălatul pe dinţi", a spus el pentru postul ORF, notează Agerpres.

Începând de sâmbătă Austria şi-a înăsprit restricţiile. Magazinele, exceptând cele alimentare şi farmaciile, vor fi închise până pe 17 ianuarie. Aceeași măsură se aplică și pentru saloanele de coafură şi multe alte servicii, inclusive pentru facilităţile culturale şi de petrecere a timpului liber.

Austriecii vor putea ieşi din locuinţele doar cu motive întemeiate și contactele cu membrii altor gospodării vor fi puternic restricţionate.

Staţiunile din Austria au fost deschise cu reguli stricte de carantină sau numai pentru localnici

Foto: france24.com

Back To Top