Categorie: Știri internaționale
greciaCotidianul britanic Financial Times a prezentat, ieri, un presupus document oficial din care reiese că Germania a propus numirea, cu acordul tuturor statelor din zona euro, a unui nou comisar european, care să aibă drept de veto asupra deciziilor fiscal-bugetare ale guvernului de la Atena.

Potrivt publicaţiei Der Spiegel, În momentul de faţă Grecia este dependentă de ajutorul financiar, de 145 de miliarde de euro, acordat, cu anumite condiţii, de către Comisia Europeană şi FMI. 

Propunerea Germaniei ca politica fiscal-bugetară a Greciei să fie preluată de către autorităţile europene a fost calificată drept "indecentă" de către presa de la Atena. Totuşi, ea ar putea deveni realitate.

Oficialii UE negociază un mecanism prin care să poată interveni în mod direct în politica guvernului elen. Dacă acest mecanism va fi pus în aplicare, Grecia nu va mai avea, practic, putere de decizie asupra propriei economii şi va fi primul stat de la înfiinţarea UE care îşi va pierde suveranitatea fiscal-bugetară.

Purtătorul de cuvânt al Comisie Europene, Maja Kocijancic, nu a oferit, pentru moment, nicio poziţie oficială în acest caz.

Back To Top