Categorie: Știri internaționale

Reporteri fără Frontiere (RSF) a sesizat, ieri, Curtea Penală Internaţională (CPI) după atacurile israeliene asupra unei clădirii ce găzduia birouri mass-media în Fâşia din Gaza, informează AFP, citată de Agerpres.

"În ultima săptămână, birourile a 23 de mass-media locale şi internaţionale au fost distruse de atacuri israeliene aeriene ţintite", a declarat RSF în sesizarea sa, întrucât aceste bombardamentele au vizat birouri de presă palestiniene şi străine. "RSF consideră că ţintirea voluntară a mass-media şi distrugerea totală şi intenţionată a echipamentelor acestora reprezintă o crimă de război în temeiul articolului 8 al Statutului de la Roma", conform scrisorii din 16 mai adresată procuroarei generale a CPI, Fatou Bensouda, mai notează sursa citată de Agerpres.

RSF consider că nu a fost vorba numai depre pagubele materiale provocate, ci despre faptul că atacul “a împiedicat, de asemenea, acoperirea mediatică a unui conflict ce afectează în mod direct şi grav populaţia civilă".

În Gaza, clădirea cu 13 etaje ce adăpostea echipele canalului de ştiri qatarez Al-Jazeera şi agenţiei americană de presă Associated Press (AP) a fost pulverizată sâmbătă de mai multe rachete. Armata israeliană ceruse anterior evacuarea clădirii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că această clădire a fost "o ţintă perfect legitimă", susţinând că se bazează pe date furnizate de serviciile de informaţii.

RSF aminteşte că a sesizat deja CPI pentru "ţintirea intenţionată de către armata israeliană a câtorva zeci de jurnalişti palestinieni care acopereau protestele cunoscute sub denumirea de Marele Marş al Reîntoarcerii, în primăvara 2018. RSF a solicitat acum procuroarei generale a CPI să includă evenimentele din ultimele zile în ancheta deschisă în luna martie cu privire la presupuse crime în teritoriile palestiniene, o iniţiativă respinsă de Israel, dar salutată de partea palestiniană.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Mahmud Hams - AFP via rsf.org

Back To Top