- O călătorie de afaceri i-a schimbat întreaga viață unei antreprenoare din Australia, la un pas să fie ucisă de o înțepătură de țânțar.
- A stat în comă două săptămâni, a suferit zeci de operații pentru a scăpa de dureri și i-au fost amputate ambele picioare.
- Revenirea ei a fost incredibilă, dar mai uluitoare este continuarea poveștii: femeia s-a apucat de scrimă și s-a antrenat pentru a se califica la Jocurile Paralimpice. În paralel derulează acțiuni pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la malarie.
- Din cauza încălzirii globale, boala care i-a schimbat viața complet australiencei ar putea apărea în tot mai multe regiuni.
Coșmarul femeii a început în septembrie 2019, după o călătorie de afaceri în Nigeria, în timpul căreia a fost înțepată de un țânțar și s-a infectat cu malarie.
Prima dată când a călătorit în Africa a luat tratament antimalaric, dar a doua oară a ales să nu mai facă acest lucru, din cauza efectelor adverse resimțite: amețeli și halucinații. „Urma să am o conferință, nu puteam să permit să mi se facă rău. Nu am ieșit la plimbare, nu m-am dus la piscină, am stat afară doar un moment cât să îi întâlnesc pe jurnaliști. Un moment crucial, doar de atât a fost nevoie”, a spus Stephenie Rodriguezîn materialul publicat de El Pais și preluat de Digi24.
Simptomele de boală au apărut după două săptămâni, diagnosticul fiind malarie cerebrală. A stat în comă două săptămâni, s-a trezit complet paralizată și a avut nevoie de aproape două luni să-și revină atât cât să se poată întoarce acasă.
Dar, după ce a ieșit din comă, degetele de la picioare au început să se înnegrească. „Călcâiele mele se făceau și ele negre, precum și vârfurile mâinilor. Acele zone erau paralizate pentru că corpul meu s-a atrofiat în timpul comei și medicația pe care mi-au dat-o ca să trateze șocul septic a ajuns să le distrugă complet”, a explicat Rodriguez, pentru sursa citată. La trei luni după ce s-a întors în Australia, în februarie 2020, a suferit primele amputări la labele picioarelor și la călcâie. În total, a avut nevoie de 47 de operații, ajungând ca ambele picioare să-i fie amputate de sub genunchi în jos. „Nu aveau să se mai vindece niciodată, nici să se regenereze, a fost singura cale să scap de durerea constantă”, a spus Rodriguez.
Acum doi ani, a început să practice scrima și s-a antrenat 14 luni ca să încerce să se califice pentru Jocurile Paralimpice. „Prin această experiență, am reușit să am un respect profund pentru persoanele care trăiesc cu dizabilități. Dacă nu aș fi avut această experiență, nu aș fi putut niciodată să îi înțeleg”, recunoaște Rodriguez.
Malaria ar putea apărea în tot mai multe regiuni, pe fondul încălzirii globale
După tot ce a trăit, Stephanie avertizează că malaria continuă să ucidă, iar în colaborare cu organizația internațională The Global Fund încearcă acum să crească gradul de conștientizare cu privire la această boală.
Potrivit Digi 24, malaria este una dintre așa numitele boli tropicale neglijate, chiar dacă o boală potențial fatală. Ea poate fi transmisă prin mușcătura unui țânțar infectat cu parazitul Plasmodium, care este întâlnit de obicei în regiunile tropicale din Africa, precum și în Asia și America Latină. În 2022, s-au înregistrat 249 de milioane de cazuri.
Malaria ucide 600.000 de oameni anual, majoritatea copii din Africa, cu vârste mai mici de 5 ani.
Pe continentul african au loc 94% din cazurile de malarie din toată lumea și 95% din decese, dar, pe măsură ce planeta se încălzește tot mai tare, acest lucru s-ar putea schimba, întrucât genul de țânțari care transmit malaria – Anopheles – beneficiază de pe urma condițiilor de căldură extremă.
Citiți și: Șapte cazuri de infectare cu virusul West Nile, până la jumătatea lunii august
Sursa foto: digi24.ro
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană