Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

șoc, Romania, Calin Georgescu, surpriza, cutremur la ageleri prezidentiale
Categorie: Știri internaționale

 

• „Şoc în România”, „șocant”, „surpriză”, „cutremur” sunt expresiile folosite de presa străină pentru a descrie primul tur al alegerilor prezidențiale din România de duminică, 24 noiembrie, când Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în opțiunile votanților.
• Printre publicațiile care au comentat deja rezultateșe sunt BBC, The Guardian, France 24, The Associated Press, Reuters, AFP, dar și publicații din Germania, Elveția și Austria.

The Associated Press scrie despre Călin Georgescu: „Un populist de extremă dreapta surprinde la alegerile prezidenţiale din România, urmând să intre în turul doi. Georgescu, 62 de ani, a candidat independent şi nu era foarte cunoscut. El a depăşit majoritatea sondajelor locale, provocând o undă de şoc în mediul politic românesc în timp ce urca în top”, precizând că este „un rezultat care a cutremurat peisajul politic al ţării”.

Publicația britanică The Guardian scrie că rezultatul candidatului Călin Georgescu este un „șoc în România”. „Şoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidenţiale”, a titrat The Guardian după scrutinul de duminică. „Georgescu, care a numit scutul antirachetă balistic al NATO o „ruşine a diplomaţiei”, l-a numit The Guardian pe candidatul de pe primul loc.

BBC scrie că politicianul „de extremă-dreapta, pro-rus” a avut un „avans surprinzător” în primul tur și că și-a făcut campanie pe platforma Tik Tok. „Un politician „de extremă-dreapta, pro-rus, a preluat un avans surprinzător în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, rezultatele preliminare plasându-l pe rivalul său pro-european pe locul al doilea.
Rezultatul solid al lui Georgescu, care nu are un partid propriu şi a făcut campanie în mare parte pe platforma de socializare TikTok, a fost cea mai mare surpriză a alegerilor. (...)
Aceasta ar reprezenta o dilemă pentru milioanele de români care au votat pentru alţi candidaţi. (...)
Susţinerea lui Georgescu, care a promis suveranitatea României, este alternativa. Georgescu, care nu aparţine niciunui partid, a jurat, de asemenea, să pună capăt la ceea ce el numeşte servilism faţă de Uniunea Europeană şi NATO, în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. El a condamnat scutul balistic antirachetă al NATO de la Deveselu”, scrie BBC.

Un politician pro-rus și de extremă dreaptă a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, zguduind establishmentul politic al țării, scrie Financial Times luni dimineață.
„Călin Georgescu, fost membru al partidului naționalist radical AUR, a candidat ca independent și nu era considerat un favorit. Georgescu va participa însă acum în finala de peste două săptămâni”, scrie Financial Times. „Dacă va câștiga, Georgescu va deține cea mai puternică funcție din România, cu dreptul de a desemna prim-ministrul, de a purta negocieri de coaliție și de a avea ultimul cuvânt în materie de securitate și politică externă”, subliniază cotidianul financiar, potrivit Hotnews.ro.
„Alegerile au avut loc într-un context de nemulțumire față de status quo, guvernul de coaliție al lui Ciolacu confruntându-se cu acuzații de corupție și proastă gestionare a țării”, mai scrie Financial Times care îi face și un scurt portret câștigătorului primului tur al alegerilor. „Georgescu a contestat anterior apartenența României la NATO, susținând că țara nu a văzut beneficii clare din partea alianței. El a criticat, de asemenea, amplasarea scutului antirachetă în România, în declarații care au fost un ecou al discursului președintelui rus Vladimir Putin”, scrie cotidianul financiar. În 2020, Georgescu l-a numit pe Putin unul dintre puținii „lideri adevărați” din lume și a afirmat că președintele rus „își iubește țara”.
În perioada în care a fost membru de onoare al AUR, Georgescu a atras condamnarea generală pentru că a susținut lideri români de extremă dreaptă din trecut. De asemenea, el s-a referit la dictatorul pro-nazist al României, Ion Antonescu, sub a cărui guvernare au fost uciși sute de mii de evrei, ca la un „martir”, mai relatează Financial Times.

„Un rezultat şoc care ameninţă poziţia ferm pro-Ucraina a României, scrie şi Reuters, agenția din Londra, citată de Digi24.ro, care abordează și tema rolului președintelui României: „Preşedintele României are un rol semi-executiv care îi conferă controlul asupra cheltuielilor de apărare - probabil o problemă dificilă, în condiţiile în care Bucureştiul se află sub presiune pentru a menţine obiectivele de cheltuieli ale NATO în timpul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, încercând în acelaşi timp să îşi reducă un deficit fiscal ridicat”. Reuters mai precizează și momentul din 2021 în care Călin Georgescu numește scutul NATO de la Deveselu o „rușine a diplomației” și a declarat că Alianța nu va proteja niciun membru în cazul unui atac din partea Rusiei.

Franța despre Călin Georgescu

France24 scrie că un candidat pro-rus a reușit o „surpriză” în primul tur al alegerilor și că scorul se datorează unei campanii virale pe TikTok, unde a promovat discursul opririi ajutoarelor pentru Ucraina. „Un candidat pro-rus a reuşit o surpriză în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Duminică, 24 noiembrie, Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, devansându-l pe premierul proeuropean Marcel Ciolacu. (...). Călin Georgescu îşi datorează scorul unei campanii TikTok care a devenit virală, axată pe necesitatea opririi ajutoarelor pentru Ucraina”, menţionează France24.

Agenția franceză de știri, AFP comentează că rezultatul extremei drepte este o bulversare pentru această ţară de 19 milioane de locuitori, care au rezistat curentelor naționaliste, față de Ungaria și Slovacia. La televiziune, relatează agenţia franceză de ştiri, citată de Adevărul.ro, comentatorii au rămas perplecşi în faţa acestei răsturnări de situaţie, rămânând în acelaşi timp precauţi în aşteptarea numărătorii finale.
Cristian Pîrvulescu, analist politic, declară pentru AFP că extrema dreaptă ar urma să beneficieze de un „un efect de contagiune” la alegerile parlamentare de la 1 decembrie.

Ce au scris principalele publicații din Germania, Elveția și Austria

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au pus în dificultate presa străină. Publicații din Germania, Elveția și Austria sunt nedumerite în privința scorurilor înregistrate de candidați și privesc confuz către câștigătorul neașteptat al primului tur: un „antisemit” și „putinist”, care se consideră „chemat” dar pune țara la „răscruce de drumuri”.

„Un extremist de dreapta obține mai multe voturi decât un șef al guvernului”, titrează cotidianul Süddeutsche Zeitung, ziarul supraregional care apare în capitala Bavariei. „Filorusul Călin Georgescu a intrat pe neașteptate în scrutinul pentru funcția de șef al statului în România – și chiar în calitate de câștigător al primului tur de scrutin”, adaugă cotidianul de centru-stânga din München, potrivit dw.com.
„Populistul fără partid a atras până acum o atenție deosebită prin pozițiile sale anti-occidentale și prin cultul pentru fasciștii români din cel de-al Doilea Război Mondial”. Georgescu, mai precizează SZ, în dimineața de după primul tur al alegerilor prezidențiale din România, „a fost ignorat în mare măsură de concurenții săi și de media tradițională, dar a avut mare succes pe platforma online TikTok”. Articolul mai amintește că responsabilitățile președintelui de la București includ politica externă și apărarea, dar și că șeful statului participă la controlul serviciilor secrete.

În România, „un extremist de dreapta prorus merge în scrutinul de balotaj pentru funcția de președinte. Social-democratul Marcel Ciolacu a fost inițial în frunte, dar candidatul extremist de dreapta Călin Georgescu l-a depășit surprinzător”, anunță, în ediția sa electronică, și săptămânalul Die Zeit. Publicația notează și că George Simion, prezidențiabilul partidului parlamentar radical de dreapta AUR, eliminat din cursă după ce în turul I a ocupat locul patru, îl va susține pe Georgescu în runda decisivă.
La București comentatorii au acuzat mass-media tradițională și politicienii consacrați că ”nu au acordat suficientă atenție propagandei politice făcute de Georgescu pe rețelele de socializare. Nici sondajele nu i-au văzut succesul venind, nici măcar cele post-electorale din noaptea alegerilor”, mai scrie ediția online a săptămânalului conservator.

Tot din zona conservatorilor, Frankfurter Allgemeine Zeitung, cel mai citit ziar quality supraregional din Republica Federală, observă că „mulți sunt șocați” de rezultat și amintește de „situația similară” de la prezidențialele din 2000: turul doi s-a jucat atunci între candidatul pesedist Ion Iliescu și extremistul de dreapta Corneliu Vadim Tudor, iar „partidele democratice s-au unit și, datorită sprijinului puternic din partea aliaților europeni, au putut împiedica un extremist să dețină cea mai înaltă funcție de stat”.

„România în stare de șoc” este ceea ce a văzut și jurnalista principalei televiziuni publice ARD, Silke Hahne, preluată și de radioul public Deutschlandfunk. „Succesul naționalistului Georgescu a fost o surpriză. Sondajele nu i-au oferit nicio șansă înainte de vot”, dar, adaugă jurnalista germană, „sociologii au vorbit despre un vot de protest împotriva partidelor guvernamentale”, în condițiile în care inflația și războiul din Ucraina au dominat campania electorală.

Rețeaua germană de știri RND.de redistribuie postarea de pe platforma X (fostă Twitter) a unui jurnalist nord-american independent, Colin C. Cortbus, care explică de ce „obscurul naționalist ortodox Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor din România: milioane de vizualizări pe TikTok și podcasturi, în timp ce adversarii săi și-au pierdut timpul cu media tradițională”.

La Viena, Kleine Zeitung relatează că Georgescu, care a acționat mereu „sub radar” în campania electorală, a cerut voturile aproape exclusiv prin intermediul platformelor de socializare, în special TikTok, a influencerilor, a podcasturilor și videoclipurilor. În plus, „mizează pe o retorică mistico-religioasă” și se consideră nu candidat, ci „chemat”.

Tot în Austria, tabloidul OE24 scrie în titlu că „un antisemit prieten al lui Putin câștigă alegerile din România” în fața ”postcomunistului” Ciolacu, „aflat la guvernare”. Ziarul vienez nu exclude, însă, ca voturile din afara țării să îi ridice rezultatul candidatei partidului reformist USR, Elena Lasconi.
„Politologii români încearcă să afle dacă ascensiunea bruscă a lui Georgescu s-a datorat prostiei votanților săi sau unei ingerințe a Rusiei, mai ales în rețelele de socializare, în favoarea admiratorului declarat al lui Putin - și văd, în mod neașteptat, țara la o răscruce de drumuri”, comentează OE24.

La fel ca majoritatea publicațiilor de limbă germană, și elvețienii de la Neue Zürcher Zeitung se bazează pe informații transmise de agenția dpa și văd „o cursă strânsă între social-democratul Marcel Ciolacu și reprezentantul surprinzător de puternic al extremei drepte Călin Georgescu”.

Reacțiile presei din Rusia

Unul dintre cele mai importante ziare din Rusia, Kommersant, a relatat ceva mai sec alegerile de duminică din România. Kommersant a trecut în revistă rezultatele din primul tur al prezidențialelor, spunând că nu au existat deformări majore ale procesului de vot.
Când discută despre câștigătorul primului tur îl numește pe Georgescu o mare surpriză. „Domnul Georgescu și-a făcut campanie pe TikTok și a pledat pentru valorile tradiționale, dar a vorbit pozitiv și despre militarii români care au luptat de partea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. De asemenea, Călin Georgescu consideră că apartenența țării la NATO nu îi garantează securitatea”, a scris Kommersant, amintind și de caracterizările din RIA Novosti.
„Un susținător al unei alianțe cu Rusia, Georgescu îl depășește pe premierul Ciolacu la alegerile prezidențiale din România, după cum reiese din datele Comisiei Electorale Centrale după procesarea a 82,6% din buletinele de vot”, a reacționat RIA Novosti pe canalul său de Telegram, relatează Libertatea.ro.

„Călin Georgescu, un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia, și actualul premier Marcel Ciolacu au ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale din România”, scrie și publicația pro-Kremlin life.ru după procesarea a 82,6 la sută din buletinele de vot.

Călin Georgescu are rezerve în privința apartenenței României la NATO și a insistat cu prudență asupra normalizării relațiilor cu Rusia, menționează și agenția de presă de stat TASS.
Citeşte întreaga ştire: Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit „un susținător al unei alianțe cu Rusia”.

CITEȘTE ȘI: „Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt pe dexonline, în noaptea alegerilor prezidențiale

 

 

Back To Top