Categorie: Știri internaționale

meteorit-rusiaAstronomii au studiat originea meteoritului care a explodat deasupra localităţii Celibinsk din Rusia acum mai bine de o săptămână şi i-au identificat orbita acestuia.

Jorge Zuluaga şi Ignacio Ferrin de la Universitatea din Medellin, Columbia au studiat înregistrările de amator şi au reuşit, până la urmă, să stabilească traiectoria meteoritului prin spaţiu, scrie adevarul.ro, citând BBC Online.
Folosindu-se de aceste filmări şi de locul exploziei meteoritului, cei doi s-au folosit de cunoştinţe de trigonometrie pentru a calcula altitudinea, viteza şi poziţia corpului ceresc în drumul lui spre Pământ.

Rezultatele obţinute sugerează că meteoritul aparţinea familiei de roci spaţiale numite asteroizi Apollo, care se intersectează cu orbita Terrei.

Din cei 9.700 de asteroizi descoperiţi până acum în jurul Terrei, 5.200 fac parte din această clasă. Potrivit BBC, asteroizii sunt împărţiţi în mai multe clase, în funcţie de orbita lor. Astfel, există Apollo, Aten sau Amor.

Profesorul Stephen Lowry de la Universitatea Kent din Marea Britanie a declarat pentru BBC că „orbita eliptică, cu înclinare joasă, indică o origine din Sistemul nostru solar, cel mai probabil din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter", relatează realitatea.net.

Back To Top