Categorie: Știri locale

boala limbii albastreBoala limbii albastre a ajuns și în țara noastră. În județul Buzău, au fost confirmate 28 de focare, fiind afectate 73 de bovine și cinci ovine. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat statele memebre UE despre apariția bolii în România. Două focare de "boala limbii albastre" au fost confirmate și în Prahova.

Conducerea Direcției Sanitar-Veterinare Prahova a precizat miercuri dimineață, pentru Telegrama, că în județ au fost confirmate, deja, două focare de "boala limbii albastre", în comunele Ariceștii Zeletin. Potrivit directorului instituției, Mihai Terecoasă, în acest moment în Prahova mai sunt în analiză alte șase suspiciuni, în localitățile Posești, Slănic, Surani, Aluniș, Bertea și Starchiojd.

Șeful ANSVSA, Cristian Duicu, a anunțat, încă de marți, că boala care afectează ovine și bovine se extinde, numărul focarelor ajungând, ieri, în Buzău, la șapte, și fiind semnalate posibile focare și în Vrancea și Buzău.

La sfârşitul săptămânii trecute, a fost diagnosticat, pentru întâia oară în România, un caz de "Boala limbii albastre" (bluetongue) la bovine ale unor cetăţeni din localităţile Săruleşti şi Beceni, judeţul Buzău.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a notificat, imediat, statele membre ale UE şi ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală despre apariţia acestei boli.Totodată, a convocat grupul naţional de experţi pentru bluetongue, pentru a stabili măsurile necesare în vederea protejării efectivelor de rumegătoare (bovine, ovine, caprine) din ţara noastră.

În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată îndeosebi în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria. Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând despăgubirea proprietarilor animalelor ucise, cheltuieli legate de ecarisarea teritoriului şi de activităţile de dezinsecţie şi dezinfecţie etc.

Boala limbii albastre este provocată de un virus care se transmite prin înțepătura unor insecte. Nu se transmite prin contactul direct între animale și are caracter sezonier. Morbiditatea poate ajunge până la sută la sută din cazuri.

De asemenea, boala nu afectează omul! Toți cei care dețin ovine și bovine sunt obligați să anunțe autoritățile dacă observă apariția oricărui semn de boală.

Back To Top