Categorie: Știri locale

Prefectura Prahova a realizat un bilanţ al pagubelor produse de calamităţile naturale în primele trei luni ale lui 2019, bilanţ care arată că mai multe case, podeţe, drumuri locale şi judeţene şi reţele de utilităţi publice au fost afectate de alunecări de teren, în timp ce mai multe lucrări de apărări de mal pe cursul unor pârâuri au fost distruse complet.

Comuna Ceraşu a fost puternic afectată de alunecările de teren produse în iarnă şi în această primăvară. Mai multe locuinţe sunt în pericol, avertizează autorităţile locale, care spun că au fost deteriorate şi unele ziduri de sprijin care fuseseră amenajate în ultimii ani tocmai pentru consolidarea terenului. În zona Salaman-Făget s-a produs o alunecare de teren a unui versant, care pune în pericol cele şase locuinţe situate pe acesta, precum şi stâlpii de înaltă tensiune din zonă, arată raportul unei comisii convocate prin ordin al prefectului judeţului, Mădălina Lupea. La intrarea în satul Valea Lespezii, s-a produs o eroziune a malului drept al pârâului Drajna, pe o lungime de circa 70 de metri, care pune în pericol podul de legătură dintre drumul comunal şi gospodăriile din zonă. De asemenea, în în aval de confluenţa pârâului Drajna cu pârâul Valea Lespezii, există o eroziune puternică a malului stâng, care pune în pericol gospodăriile din imediata vecinătate, dar şi o alunecare de teren care afectează versantul de pe malul drept şi care poate afecta cele 20 de gospodării aflate pe versant, a mai subliniat comisia.

Probleme sunt şi la Comarnic. În acest oraş, pe marginea DN 1, un zid cu înălţimea de până la 5 metri şi care susţine terenul pe care se află numeroase construcţuii se află într-un „real pericol de prăbuşire”, au avertizat reprezentanţii comisiei. De asmenea, pe strada Bătrâioarei există o alunecare activă, pe o lungime de circa 120 de metri, care afectează drumul local care asigură accesul spre locuinţele din zonă.

Pe acelaşi subiect: 

În oraşul Breaza, comisia mixtă a identificat probleme cu alunecările în opt puncte, pe o suprafaţă însumată de peste 38.000 de metri pătraţi. Una dintre aceste alunecări, manifestată pe strada Ocinei, în punctul Pripon, pe o lungime de aproximativ 60 de metri, a ajuns până aproape de platforma Drumului Judeţean 710, fenomenul riscând să ducă, dacă alunecarea va evolua, la blocarea acestui drum şi, implicit, a legăturii rutiere cu localitatea Adunaţi. Au fost constatate probleme şi pe Drumul Judeţean 101 R, unde au fost dislocate mai multe blocuri de beton din zidul de sprijin al şoselei. Fenomenul pune în pericol atât şoseaua, cât şi locuinţa unei familii, aflată în imediata vecinătate.

Probleme au mai fost semnalate şi la Bertea, Poiana Câmpina, Poseşti, Drajna şi Gornet.

Back To Top