Categorie: Știri locale

Stația PH4 de monitorizare a calității aerului, amplasată în zona Brazi, a înregistrat, marți dimineață, valori uriașe la indicatorul benzen. În urmă cu puțin timp, a fost măsurată o creștere bruscă după ce, și acum două nopți, au existat depășiri importante ale valorilor normale.

 

Datele publicate de calitateaer.ro arată că marți dimineață, la ora 9.00, stația PH4 din zona Brazi măsura 55,34 ug/m3 benzen, în condițiile în care valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane este de 5 ug/m3. Cum legea prevede, însă, doar o medie anuală, astfel de depășiri nu sunt luate de obicei în calcul, chiar dacă este vorba despre o poluare masivă, fie ea și punctuală.

Valori mari au fost înregistrate și în noaptea de duminică spre luni: 45,36 ug/m3 la ora 2.00, 39,74 ug/m3 la ora 3.00 și 31,98 ug/m3 ieri dimineață, la ora 6.00, mai arată datele publicate de calitateaer.ro.

În ciuda acestor cifre, în dreptul stației PH4, pentru ziua de ieri este afișat indicele general 3 (calitate bună a aerului) pentru ziua de ieri, iar pentru ziua de azi, până acum, indicele general este 2 (calitate foarte bună a aerului).

Despre benzen, site-ul calitateaer.ro, al rețelei naționale de stații pentru măsurarea calității aerului, scrie că este o "compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă. 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier. Restul de 10% provine din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia". Acesta este o "substanță încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central."

Back To Top