Categorie: Știri locale

Situația burselor școlare pentru elevii din Bușteni, semnalată anterior de Consiliul Județean al Elevilor, este departe de a se fi rezolvat. Conducerea forului care-i reprezintă pe elevii din județ acuză că, după demersurile făcute în ultima lună, beneficiarii reali ai burselor sunt, practic, duși cu vorba.

 

Potrivit unui comunicat al CJE Prahova, conducerea administrației și-a luat angajamentul în scris că va rezolva, în ședința din ianuarie a Consiliului Local Bușteni, situația creată printr-o hotărâre adoptată în luna noiembrie. Numai că, acuză reprezentanții elevilor, pe ordinea de zi a ședinței din această săptămână nu se regăsește niciun proiect de acest fel.

“Primarul orașului Bușteni, domnul Mircea Corbu, ne-a asigurat printr-o adresă de faptul că revizuirea Hotărârii Consiliului Local nr. 165/26.11.2020 (care aprobă numărul și cuantumul burselor pentru elevii din Bușteni, însă stabilește criterii specifice de acordare a burselor de merit, contrar OMECTS 5576/2011, fapt care face respectiva hotărâre neaplicabilă) se va regăsi pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Bușteni. În cursul zilei de astăzi, ordinea de zi pentru ședința CL din data de 14.01.2021 a fost publicată, și constatăm cu stupoare faptul că reprezentanții autorităților publice locale continuă să ignore solicitările repetate ale reprezentanților elevilor.

Pe această cale, îndemnăm toți elevii din orașul Bușteni și nu numai, să intre pe pagina domnului primar și să îi lase un mesaj cu privire la nevoia acordării burselor pentru elevi în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, astfel încât drepturile a sute de elevi din Bușteni să nu fie îngrădite” este apelul lansat, în actualul context, de Consiliul Județean al Elevilor.

Săptămâna trecută, reprezentanții elevilor anunțau că, “deși nu intră în atribuțiile lor, consilierii locali din Bușteni au adoptat în luna noiembrie Hotărârea 165/26.11.2020, prin intermediul căreia sunt stabilite criterii de acordare a burselor de merit, altele decât cele menționate în Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5576/2011, îngrădind astfel dreptul la burse școlare a sute de elevi care s-ar fi putut folosi de aceste sume de bani”.

„Consiliul Județean al Elevilor Prahova a transmis, pe data de 16.12.2020, o adresă către Primăria Bușteni, prin care solicitam amendarea hotărârii, astfel încât să țină cont de legislația în vigoare. Dezinteresul și iresponsabilitatea autorităților publice nu au întârziat să apară”, a comunicat conducerea CJE.

Reprezentanții elevilor spun că răspunsul a venit abia pe 5 ianuarie, anunțând că solicitarea CJE “va fi supusă dezbaterii în următoarea ședință ordinară din luna ianuarie 2021, a Consiliului Local al orașului Bușteni”.

În urma unui sondaj efectuat la nivel de județ, în luna decembrie, CJE a aflat că „aproape jumătate dintre respondenți (785) nu au acces la burse, în ciuda faptului că acest drept este prevăzut în Legea educației naționale nr. 1/2011” (VEZI DETALII).

Back To Top