Cupra Reginei si Cupa Regelui la Oina pe stadionul Ilie Oana din Ploiesti
Categorie: Știri locale

Sportul tradițional românesc este celebrat pe stadionul Ilie Oană din Ploiești, cu ocazia desfășurării Cupei Reginei și Cupei Regelui de anul acesta. Evenimentul va avea loc în data de 3 iulie 2021, începând cu ora 17.45, cuprinzând două competiții desfășurate sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române. Intrarea este liberă, iar jucătorii vor face inițiere cu copiii prezenți.

Despre Oină – sportul național românesc

Numele „oină” derivă din arhaicul „oin”, cuvânt de origine cumană care înseamnă „joc”, având corespondență și din cuvântul de origine turcă „Oiun”. Cea mai veche mențiune se regăsește într-un manual de dietă din 1782, scris de medicul István Mátyus, care vorbește despre beneficiile de sănătate ale practicării oinei.

Oina a fost obligatorie la orele de educație fizică

În 1899, Spiru Haret, ministrul Educației la acea vreme, a decis ca Oina să fie jucată în școli, la orele de educație fizică. Acesta a organizat primele competiții anuale de Oină. Federația Română de Oină a fost înființată în anul 1932 și a fost reactivată la începutul anilor 50 din secolul trecut, după o scurtă perioadă când fusese dizolvată. Astăzi, există două federații de Oină: una la București și alta la Chișinău, în Moldova.

oina ploiesti cupa reginei cupa regelui 2

Back To Top