Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

tumul Ariceștii Rahtivani
Categorie: Știri locale
  • În Stoenești, comuna Ariceștii Rahtivani, a fost excavat un tumul care datează de la începutul epocii bronzului (cca 3000-2500 î.Hr.).
  • Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova a devenit depozitara celui mai important lot de artefacte descoperite în astfel de morminte pe teritoriul României.

Muzeul din Ploiești a cercetat, în ultimii ani, peste 30 de tumuli oferind o imagine credibilă asupra acestor comunități umane care au trăit aici acum mai bine de cinci milenii.

Pentru a salva un monument funerar preistoric, în ultima parte a lunii martie și începutul lunii aprilie ale anului 2022, un colectiv format din dr. Alin Frînculeasa, Octav Negrea și Claudia Dumitrescu din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova a realizat cercetări arheologice preventive pe raza localității Stoenești, comuna Ariceștii Rahtivani (jud. Prahova). Arheologul Ana Ilie, din cadrul Complexului Muzeal Național „Curtea Domnească” din Târgoviște, a participat la cercetări.

VEZI ȘI: Tumul în care a fost îngropat un copil, descoperit lângă Ploiești

Echipa de arheologi a excavat un tumul care datează de la începutul epocii bronzului (cca 3000-2500 î.Hr.). „Tumulul, care este o movilă construită din pământ, avea înălțimea de 1,2 m și diametrul de 35 m. În centrul acestuia, într-o groapă de formă dreptunghiulară care avea dimensiunile de 2×1,10 m și adâncimea de 0,65 m, fusese depus un individ adult de sex masculin. Atribuit comunităților umane Yamnaya, individul a fost înmormântat conform ritualului specific acelei epoci, respectiv așezat pe spate, cu picioarele îndoite de la genunchi, ridicate, ulterior căzute spre lateral spre sud. Brațele erau așezate pe bazin. În apropierea craniului fusese depus ocru roșu, iar sub defunct au fost descoperite urmele unei împletituri vegetale, pe care acesta fusese depus”, detaliază dr. Alin Frînculeasa, cercetător științific gradul I.

Acest tumul face parte dintr-o serie numeroasă (peste 350) de astfel de movile funerare care îmbogățesc și relevează prin amplitudine orizontul plat al Câmpiei Ploieștiului, dispuse în localitățile Ariceștii Rahtivani, Ploiești, Blejoi, Păulești, Băicoi, Stoenești, Nedelea, Târgșoru Vechi, Târgșoru Nou, Strejnicu, Florești, Călinești, Măgureni. Muzeul din Ploiești a cercetat, în ultimii ani, peste 30 de tumuli oferind o imagine credibilă asupra acestor comunități umane care au trăit aici acum mai bine de cinci milenii.

Instituția muzeală din Ploiești a dezvoltat o metodologie de cercetat astfel de monumente funerare, și în același timp a devenit depozitara celui mai important lot de artefacte descoperite în astfel de morminte pe teritoriul România. Piese precum ceramică, podoabe din argint, cupru, os, cochilii scoici, arme din bronz/cupru, piatră și silex, indică măiestria meșterilor, încărcătura simbolică, prezența unor elite locale sau transregionale. De asemenea, marchează contacte și interacțiune între populații aflate la mare distanță, din Caucaz (Rusia), traversând nordul Mării Negre (Ucraina), Dunărea de Jos (Moldova, România, Bulgaria, Serbia), până în Câmpia Maghiară (Ungaria).

Acest patrimoniu inestimabil a putut fi văzut în expozițiile temporare sau permanente ale instituției muzeale din Ploiești, dar și din țară sau străinătate, se precizează în comunicatul instituției.

  • Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
  • instagram.com
  • twitter.com
  • Google Business
  • Youtube Actualitatea
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 
Back To Top