- Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Ploiești a derulat, în ultimele șapte luni, proiectul „Siguranță pentru tineri: Construind împreună viitorul”, un demers care a urmărit să-i informeze pe elevi cu privire la gravitatea violenței intrafamiliale și să-i învețe să manifeste sprijin și grijă față de persoanele afectate de acest fenomen.
- 870 de elevi ai colegiului au luat parte la acțiunile organizate în cadrul acestei inițiative.
Proiectul „Siguranță pentru tineri: Construind împreună viitorul” va fi finalizat în luna septembrie după ce, vreme de mai multe luni, elevii din grupul țintă, de la clasele a 7-a până la a 12-a, au luat parte la zeci de activități tematice.
„Proiectul a avut în vedere 29 de ateliere de lucru pentru elevi, desfășurate în timpul orelor de dirigenţie, în cadrul cărora aceștia au avut acces la informații, resurse și instrumente practice, reprezentând o intrare în subiectul violenței intrafamilale dar și o pregatire a elevilor, la un nivel de bază, pentru a face față situațiilor de violență intrafamilială (a recunoaște diferitele forme de abuzuri, a înțelege dacă ei sau alții din jurul lor sunt victime ale violenței intrafamiliale, a cunoaște demersurile legale și psiho-sociale pe care cei în cauză le pot face). Atelierele au fost susținute de către un psiholog din cadrul Asociației „Compassion & Care”, ofițerii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, respectiv Serviciul Ordine Publică, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, și voluntarii implicați în proiect.
Pentru a stimula implicarea elevilor și a le trezi interesul cu privire la prevenirea violenței intrafamiliale, a fost organizat un concurs de afișe pe tema violenței în familie. Lucrările câștigătoare vor fi premiate în cadrul conferinței de închidere a proiectului și expuse în cadrul Colegiului. Prin acest concurs elevii și-au exprimat creativitatea și au transmis perspectiva personală asupra informațiilor și temelor discutate în cadrul atelierelor, fiind încurajată exprimarea liberă și autentica a viziunii proprii asupra prevenirii violenței în familie.
Nu în ultimul rând, a fost facilitat accesul elevilor la resurse și suport suplimentar (consiliere individuală/grupuri de suport) pentru a oferi sprijin și îndrumare pentru cazurile în care aceștia s-au simțit sau au fost victime ale violenței intrafamiliale, în funcție de nevoile identificate”, precizează organizatorii.
Proiectul „Siguranță pentru tineri: Construind împreună viitorul” a fost finanțat prin „BRAVoluntar” ediția 2024 - program dezvoltat de Fundația OMV Petrom și Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) - și implementat de Asociaţia „Compassion & Care”, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Prahova și Colegiul Național Pedagogic “Regina Maria”. Valoarea proiectului a fost de 50.000 lei.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană