- Ministrul Educaţiei a anunţat că, începând din anul școlar viitor, va fi interzisă, prin lege, organizarea de către şcoli a cursurilor în trei schimburi.
- Acesta spune că, în prezent, situațiile de acest fel sunt oricum excepții, dar toate cazurile trebuie corectate.
- O altă prioritate pentru următorul an școlar este ca toate unitățile școlare să aibă grupuri sanitare în incintă.
Una dintre puținele școli din România în care este utilizat programul în trei schimburi este Școala „Bassarabescu” Ploiești. „Conform legii învăţământului, începând cu anul universitar 2025-2026 acest lucru este interzis”, a anunţat Daniel David, subliniind că este „o problemă majoră, care afectează calitatea actului educaţional”. „Acest lucru este descurajat prin legislaţia pe care o avem, se mai dau unele excepţii doar ca să putem derula activitatea educaţională, dar sunt excepţii şi nu reprezintă ceva foarte răspândit în sistem. Dar este drept, şi puţine fiind, trebuie să găsim soluţii pentru a corecta această situaţie”, susţinea anterior ministrul.
Citiți și: Părinții copiilor de la „Bassarabescu” strâng sponsorizări pentru construcția rapidă a unei școli modulare
La „Bassarabescu”, soluția care se conturează este amenajarea unei școli modulare în care să fie repartizate unele clase de elevi, numai că e nevoie de fonduri, iar lucrările sunt oarecum de durată, întrucât trebuie parcurse anumite etape birocratice. Unitatea de învățământ este supraaglomerată de ani de zile, din cauza numărului mare de cereri de înscriere din zona de vest a Ploieștiului. Fenomenul este cauzat de construirea mai multor blocuri noi, în această parte a orașului, dar și de faptul că unitatea de învățământ este atractivă inclusiv pentru familiile din localitățile mici, din apropierea municipiului. Astfel, școala „a ajuns într-o situație critică în ceea ce privește lipsa spațiului pentru actul educațional”, după cum puncta, recent, primarul Mihai Polițeanu.
Fără toalete în curtea școlii
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat și că în bugetul Ministerului există fonduri pentru construirea de toalete în toate şcolile care nu au grupuri sanitare în interior. „Am reuşit să prindem în bugetul din acest an toate unităţile şcolare care încă aveau probleme cu unităţile sanitare. În formula metaforică, să spun aşa, erau şcolile cu toaleta în curte. Am vrut să încheiem problema asta odată, fiindcă mereu susţineam diverse şcoli, după aceea apăreau altele. Am cerut inspectorilor să facă o analiză foarte riguroasă să ştim exact câte sunt, după aceea am solicitat buget, Hotărârea de Guvern a trecut astfel încât din acest moment mă aştept ca din toamnă, cel târziu din primăvara anului viitor, să nu mai avem această problemă”, a anunţat ministrul Daniel David, precizând că va fi pus în funcțiune și un mecanism de control în aşa fel încât măsura să fie implementată.