- În câteva zeci de minute, o vijelie a pus la pământ 80 de hectare de pădure.
- Se întâmpla în februarie 2020, la Cheia, iar astăzi, după mai bine de cinci ani, în zonă încă au loc intervenții pentru reîmpădurirea zonei.
Furtuna cara a lovit zona Cheia, în februarie 2020, a fost una dintre cele mai puternice vijelii de până atunci, raportate în țara noastră. De atunci, însă, astfel de fenomene s-au mai tot petrecut. În ultimii cinci ani, Romsilva a regenerat 806 hectare de pădure de stat afectate de doborâturi de vânt. 80 de hectare sunt în Prahova, la Măneciu, în zona afectată în 2020.
„Fenomenul s-a produs în februarie și am reușit ca în luna iunie să emitem prima autorizație de exploatare. S-au recoltat, între timp, peste 60.000 de metri cubi numai din acest punct. Începând chiar din anul următor, din 2021, prima suprafață care a fost pregătită pentru împădurire a fost împădurită. Având în vedere că a fost o suprafață foarte mare, a fost necesar să intervenim rapid”, spune șeful Ocolul Silvic Măneciu, Daniel Bucurie.
În zonă a început regenerarea naturală, dar natura are nevoie de ajutor. „De anul acesta începem completările. 1,5 m/1,5 m, fiecare groapă la săpăligă. Acum completăm cu puiet de brad, molid, special fac și paltin”, a anunțat Cătălin Cursaru, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Măneciu.
Astăzi, pădurea de la Cheia prinde din nou viață, datorită intervențiilor silvicultorilor, care au acționat pas cu pas: extragerea arborilor doborâți, pregătirea solului și plantarea puieților. Pentru a ajunge la maturitate, însă, o astfel de pădure are nevoie de până la 100 de ani.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană