Categorie: Știri locale

primaria magurele burebistaComuna Măgurele a fost cel mai vizitat punct al judeţului Prahova în weekendul de 1 şi 2 iunie 2013. Administraţia locală a organizat o petrecere de zile mari, marcând, astfel, pentru prima dată, sărbătoarea localităţii. Alături de artişti cunoscuţi ai muzicii româneşti, pe scena modernă amplasată pe terenul de fotbal al localităţii au urcat ansambluri folclorice din tot judeţul. Atât sâmbătă, când Mandinga şi Delia Matache au cântat pentru invitaţi, dar şi duminica, grupurile de copii ale diferitelor ansambluri folclorice din judeţ au încântat şi ele audienţa. De asemenea, cunoscutul interpret de muzică populară originar din Maramureş, Gheorghe Turda, a fost şi el prezent pe scenă, fiind aplaudat minute în şir.

Sâmbătă - petrecere mare: Delia Matache şi cunoscuta trupă Mandinga au fost capete de afiş la Zilele Comunei Măgurele. Alături de aceste nume cunoscute ale muzicii româneşti, în ziua de sâmbătă au urcat pe scena amplasată pe Stadionul „Voinţa 2000 Măgurele" următoarele nume: Ansamblul Floricica Măgurele împreună cu Georgiana Băjenaru, Ansamblul Băicoiu, Ansamblul din Cornu, Romeo Văduva, Văru' Săndel, Gheorghe Turda, Nicu Paleru şi Vacanţa Muzicală.

Duminică este ziua muzicii populare în prezenţa următorilor artişti: Ion Drăgan, Nicolae Datcu, Liliana şi Violeta Geapana, Nicuşor Micsoniu, Elisabeta Turcu, Mioara Lincan, Maria Butaciu, Radu Ciordaş, Geta State, Gabriel Dumitru, Paul Ananie, Georgiana Păduraru, Nicu Mata, Narcisa Băleanu, Ana Maria Pătrăşcioiu, Letiţia Boroi, Ionuţ Sidău, Polina Manoilă.

mandinga

Sărbătoarea tuturor locuitorilor comunei Măgurele

„Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţă. Este o zi de 1 Iunie cu dublă semnificaţie, pentru noi. Alături de sărbătorirea celor mici, de 1 iunie serbăm şi Ziua Comunei Măgurele, o zi care sper din tot sufletul să devină tradiţie pentru localitatea noastră. Sper ca, în aceste două zile, să ne simţim bine cu toţii, să mai uităm de griji şi să ne bucurăm de noi şi de localitatea noastră! Vă doresc tuturor petrecere frumoasă", a declarat, la începutul festivităţii, primarul comunei Măgurele, Vasilică DIACONU.

mircea cosma vasilica diaconuComuna Măgurele, între tradiţie şi prezent

Sărbătoarea „Zilele Comunei Măgurele" marchează 510 ani de la prima atestare documentară a localităţii. Tradiţia locală susţine că aşezarea ar fi luat naştere în timpul lui Vlad Ţepeş, însă documentele ce atestă existenţa localităţii sunt datate de la 1503, în vremea domnitorului Radu cel Mare. Primul nume al comunei a fost Măgureni iar în 1831 localitatea Măgurele apare ca făcând parte din ,,plasa Scăenilor " după cum se se precizează în Cartografia Obştească a Ţării Româneşti.

Odată cu inaugurarea oficială a noului sediu al administraţiei locale, sâmbătă a avut loc dezvelirea oficială a unei statui aflată în faţa sediului Primăriei Măgurele. Bustul îl reprezintă pe regele Burebista. Amplasarea acestei statui a regelui dac are loc în contextul în care în anul 1932, în comuna Măgurele a fost descoperit o parte dintr-un tezaur dacic aflat în prezent la Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei; totodată în satul Coada Malului, exista şi un loc numit ,,izvorul lui Burebista".

Prezent la eveniment, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova a subliniat importanţa regelui dac în istoria neamului românesc, evidenţiind cei patru stâlpi pe care trebuie să se sprijine un popor: istoria, tradiţiile, cultura şi limba.

Alături de primarul comunei Măgurele şi preşedintele Consiliului Judeţean, la eveniment a participat şi Fabioara Ionescu, administratorul public al Judeţului Prahova, subprefectul de Prahova, senatori, deputaţi şi reprezentanţi ai unor instituţii de cultură.

gheorghe turda
vasilica diaconu mircea cosma 1
vasilica diaconu senior
zilele comunei magurele ansamblu
PRIMARIE-MAGURELE
vasilica diaconu zilele comunei magurele
magurele parc distractie
masini busitoare
magurele parc distractie 4

Foto: Lucian Rădulescu (reporterph.ro)

Back To Top