Categorie: Știri naționale

stundent fara bacUn proiect susţinut de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, revine în actualitate. Senatorul PSD propunea, în urmă cu trei ani, ca elevii care nu au promovat bacalaureatul să facă un an pregătitor la facultate.

În 2011, Ecaterina Andronescu a depus în Parlament un proiect ce acorda dreptul tuturor absolvenţilor care nu au obţinut notă de trecere la toate probele, dar au înregistrat o medie de minimum şapte, să se înscrie la ce universitate doresc.

Forma propusă în urmă cu trei ani de Ecaterina Andronescu diferă de cea a ordonanţei emise acum de Guvern, însă principiul este acelaşi: un an pregătitor la facultate, pe banii statului, chiar dacă nu ai luat bacalaureatul. În proiectul Ecaterinei Andronescu, singura condiţie pentru a intra într-un astfel de program era ca elevul să aibă media de absolvire cel puţin 7, potrivit Digi24.

"Ideea a ponit de la nevoia de a le oferi celor aproximativ o sută de mii de absolvenţi care nu au promovat o soluţie. Nu îi poţi lăsa în stradă şi nici nu rezolvi nimic dacă vor îngroşa numărul şomerilor. În primul rând, dacă vor recupera pe parcursul anului pregătitor, atunci îşi vor putea continua studiile universitare. Pentru cei care nu vor urma acest an pregătitor soluţia sunt şcolile postliceale şi nici aici ministerul nu a mişcat un deget. În acest moment aceşti elevi sunt părăsiţi de toată lumea", a explicat pentru Gândul, la acel moment, Ecaterina Andronescu.

În 2011, anul în care Ecaterina Andronescu a propus aşa-numitul proiect „student fără Bac" s-au înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani la acest examen, cu o promovabilitate de aproximativ 45% la nivel naţional.

Back To Top