Fostul vicepremier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, a decis luni plenul Senatului. La vot au participat decisiv, votând împotriva cererii DNA, și senatorii Daniel Savu și Georgică Severin, aleși în circumscripții electorale din județul Prahova.
Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi "împotriva" solicitării DNA şi doar 45 voturi "pentru", 6 voturi anulate. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea le ceruse senatorilor să voteze împotriva cererii DNA de urmărire penală a sa pentru ucidere din culpă, susţinând că, aflat pe bancheta din spate a maşinii, nu avea cum să fie vinovat de moartea poliţistului Bogdan Gigină.
Pe de altă parte, din probele instrumentate în dosarul procurorilor DNA ar rezulta indicii că "încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere".
Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", explică DNA.
Senatorul Daniel Savu își explică votul într-o postare pe pagina personală Facebook, spunând că votul are strict caracter juridic, nicidecum politic. Savu spune că infracțiunea de ucidere din culpă ar trebui anchetată de Parchetul General, nu de către DNA care, spune Savu, ar trebui să se ocupe numai de cazurile de corupție:
Având în vedere reacțiile apărute în spațiul public cu privire la votul dat ieri în Senat împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, fac următoarele precizări:
1. S-au înregistrat 73 voturi "împotriva" urmăririi penale și 45 de voturi "pentru", şase voturi fiind anulate. Majoritatea este deci evidentă.
2. Caracterul votului nu a fost nicidecum unul politic, ci de natură strict juridică, întrucât DNA este competent să ancheteze numai cazuri de corupție și nu de ucidere din culpă, așa cum a fost făcută cererea punctual în privința lui Gabriel Oprea. Nimeni nu a contestat această realitate.
3. Personal, de la tribuna Senatului, am cerut retrimiterea acestui dosar pentru o cercetare efectuată de către procurorii de la Parchetul General, aceasta fiind structura de Parchet competentă, existând posibilitatea ca cererea de încuviințare a urmăririi penale să fie din nou trimisă la #Senat, dacă procurorii competenți așa consideră.
4. Nu cred în dosarele care nu sunt făcute conform legilor din România, indiferent de persoanele vizate. Dacă prin absurd Senatul ar fi dat aviz favorabil, cum s-ar fi prezentat #DNA în fața judecătorului cu un caz pentru care nu are competență prin lege ? - sursa Facebook Daniel Savu