Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Știri naționale

dragnea tariceanu grindeanuComisia Europeană a publicat astăzi raportul MCV privind justiţia din România. Raportul priveşte evoluţiile din justiţie în 2016, dar prezintă şi un bilanţ al celor zece ani de când România e membru UE.

În raport sunt menţionate cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea şi amnistia mascată prezentate de Guvern pe 18 ianuarie, dar Comisia nu comentează pe marginea lor. Comisia trage însă un avertisment serios: "Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate".

Comisia acuză dur campaniile de presă împotriva asupra magistraţilor duse de politicieni şi mass-media: "Atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către mass-media şi politicieni rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie. "

Comisia Europeană recomandă că "faza actuală a reformei Codului penal şi a Codului de procedura penală ale României ar trebui încheiată, iar Parlamentul ar trebui să îşi pună în practică planurile de adoptare a modificărilor prezentate de Guvern în 2016, după consultarea cu autorităţile judiciare. Ministrul justiţiei, CSM şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să finalizeze un plan de acţiune pentru a asigura că noul termen pentru punerea în aplicare a prevederilor restante ale Codului de Procedura Civilă poate fi respectat".

O altă recomandare a Comisiei Europene se referă la necesitatea că Guvernul şi parlamentul să respecte transparenţă totală când propun modificări la Coduri: "În vederea îmbunătăţirii în continuare a transparenţei şi a predictibilităţii procesului legislativ, precum şi pentru a consolida garanţiile interne în materie de ireversibilitate, Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţă totală şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările cu autorităţile relevante şi cu părţile interesate în cadrul procesului decizional şi în activitatea legislativă legate de Codul penal şi de Codul de procedura penală, de legile anticorupţie, de legile în materie de integritate (incompatibilităţi, conflicte de interese, avere ilicită), de legile justiţiei (referitoare la organizarea sistemului justiţiei), precum şi de Codul civil şi Codul de procedura civilă, inspirându-se din transparenţă procesului decizional pusă în practică de Guvern în 2016.

Raportul critică Parlamentul pentru ignorarea unor sentinţe definitive ale justiţiei în ceea ce priveşte decizii ale Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI): "În ultimii doi ani, situaţia generală s-a îmbunătăţit în mod semnificativ, însă unele decizii ale Parlamentului au continuat să pună sub semnul întrebării sau să întârzie punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti care confirmă rapoartele agenţiei (ANI - n.red.)"

Raportul laudă eficientă luptei anticorupţie, dar constată că măsurile de prevenţie nu sunt suficiente.

O preocupare pentru Comisia Europeană este cadrul legal privind lupta anticorupţie: "Încă de la început, stabilitatea cadrului legal a fost o preocupare recurentă, având în vedere, astfel cum s-a menţionat mai sus, tentativele periodice de modificare a legilor anticorupţie, adesea fără consultarea instituţiilor-cheie ale statului şi a instituţiilor judiciare din acest domeniu".

Comisia vine şi cu o recomandare privind numirea procurorilor-şefi: "punerea în practică a unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneţia".

Comisia recunoate "progresele majore" făcute de România în domenii-cheie din justiţie, dar spune că există "deficienţe importante care trebuie remediate" şi, că urmare, mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) trebuie să rămână în picioare.

În concluzii, Comisia Europeană cere României să îndeplinească recomandările din acest raport, arătând că de viteza cu care va îndeplini obiectivele depinde ridicarea MCV: "Comisia consideră că obiectivele CMV pot fi îndeplinite prin monitorizarea recomandărilor formulate în prezentul raport. Viteză procesului va depinde de cât de repede va fi capabilă România să le îndeplinească în mod ireversibil şi să evite evoluţiile negative care pun sub semnul întrebării progresele realizate. Prin urmare, Comisia invită România să acţioneze pentru a pune în aplicare recomandările cuprinse în prezentul raport. Către sfârşitul anului 2017, Comisia va evalua progresele realizate".

Sursa: www.hotnews.ro

Back To Top