Categorie: Știri naționale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus condamnarea României la plata unor daune de 9.800 de euro unei femei din judeţul Hunedoara, victimă a violenței domestice.

 

Femeia, originară din Petroşani, a dat statul român în judecată la CEDO în anul 2009, pentru că autorităţile române nu au luat măsurile necesare după ce ea fusese agresată în mai multe rânduri de soţul ei, de care între timp a divorţat. Potrivit Mediafax, aceasta ar fi mai multe plângeri la poliţie în perioada 2007-2008, reclamând că a fost agresată şi ameninţată repetat de soţul ei. La CEDO, ea a reclamat faptul că autorităţile locale nu au reuşit să o protejeze în mod adecvat de actele de violenţă familială la care a fost supusă.
Judecătorii CEDO au stabilit că autorităţile "nu au apreciat gravitatea şi amploarea problemei violenţelor familiale în România şi că acţiunile reflectă o atitudine discriminatorie faţă de reclamantă în calitatea de femeie". Ei nu au aprobat achitarea unor daune de 50.000 de euro, așa cum solicitase femeia, sub argumentul traumelor fizice și psihice la care a fost supusă de soț. Instanța a constatat, însă, "eşecul autorităţilor de a lua măsuri suficiente pentru împiedicarea actelor de violenţă familială". CEDO a stabilit că statul român trebuie să îi plătească femeii daune în valoare de 9.800 de euro.

Back To Top